Kirurgjia për humbjen e peshës (kirurgjia bariatrike)

gastric sleeve Tirane


Kirurgjia për humbjen e peshës (kirurgjia bariatrike) është një procedurë e zakonshme të cilën njerëzit e ndërmarin kur metodat alternative si dietat apo stërvitja nuk janë efektive. Sipas Shoqatës Amerikane për Metabolizmin dhe Kirurgjinë Bariatrike, më shumë se 200 amerikanë ne vit ndërmarin një nga mënyrat e kirurgjisë bariartike, e cila është vërtetuar se është efektive dhe ndihmon njerëzit të humbasin në peshe.

Ka lloje të ndryshe të kirurgjisë bariartike , ku më të zakonshmet janë Bypass-i Gastrik dhe Gastrik Sleeve. Cdo metodë që mjeku juaj do t’ju sugjerojë, është e sigurtë që ju do të keni përfitime maksimale nga kirurgjia bariatrike.

Me poshtë janë disa nga arsyet pse duhet të merni në konsideratë kirurgjinë për humbjen e peshës

Përmirëson shëndetin kardiovaskular

Obeziteti është një nga shkaktarët kryesorë të sëmundjeve kardiovaskulare, si sëmundjet e arterieve koronare, sëmundjet përiferike të zemrës dhe mos funksionimin e zemrës. Ndërmjet kirurgjisë për humbje peshe, ju mund të zvogëloni rrezikun nga prekja e këtyre problemeve shëndetësore dhe të parandaloni probleme të tjera si hipertensioni, goditja ne tru dhe infarkti I miokardit.

Kirurgjia bariatrike është gjithashtu efektive në uljen e presionit të gjakut dhe niveleve të kolesterolit për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, ndërkohë që përmirëson shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Përmirëson diabetin e tipit-2
Obeziteti konsiderohet një faktor rreziku për diabetin e tipit 2. Duke ulur peshën tuaj ndërmjet kirurgjisë për humbje peshe, ju do të jeni në gjendje të lehtësoni këtë sëmundje, duke bërë të mundur që ju të mos përdorni insulinë dhe medikamente të tjera për më shumë se tre vjet pas operacionit. Ky sukses mjekësor është theksuar në Gazetën Amerikane të Mjekësise, ku nje studim zbuloi se 82% e pacientëve që ju nënshtruan një operacioni për humbje peshe ishin në gjendje të përmirësonin diabetin e tipit 2.

Përmirëson dhimbjen e kyceve
Pesha e tepërt ka tendencë të shkaktojë dhimbje kycesh si shkak I presionit të tepërt që ushtrohet në nyje. Në fakt, obeziteti mund të cojë në osteoartrit, I cili është crregullimi më I zakonshëm I kyceve që ndodh për shkak të konsumimit dhe këputjes së kyceve. Faktorë të tjerë inflamatorë të cilët lidhen me mbipeshën, mund të cojnë gjithashtu në dhimbje të kyceve. Kirurgjia bariatrike do të bëjë të mundur reduktmin e peshës së tepërt dhe rrjedhimisht do të ndihmojë në zbutjen e dhimbjes së gjunjëve, ijeve dhe kyceve. Kjo, nga ana tjetër, do të përmiresojë lëvizshmërine tuaj.


Përmirëson hipertensionin
Shumë njerëz që kanë problem me mbipeshën kanë tendencë të luftojnë me hipertensionin. Vetëm në SHBA, 75 milionë njerëz vuajnë nga hipertensioni, I cili shkakton më shumë vdekje se cdo sëmundje kardiovaskulare . Kirurgjia për humbje peshe është provuar për efektivitetin në përmirësimin e hipertensionit. Një studim në këtë drejtim vërtetoi se operacioni arriti të eleminonte hipertensionin në 61.7% të pacientëve.

Përmirëson fertilitetin
Dhe pse një grua obeze mund të mos jetë domosdoshmërisht infertile, mbipesha mund të ndikojë në funksionet e ovulacionit, duke e bërë të vështirë për to të lindin fëmijë. Kirurgjia bariatrike ndihmon në përmirësimin e funksioneve trupore dhe normave të shtatzanisë tek gratë që kanë vështirësi në shtatzanitë e tyre. Kjo zvogëlon gjithashtu rrezikun e abortit dhe ju siguron një shtatzni afat plotë.

Përmirëson Depresionin
Njerëzit që kanë problem me obezitetin zakonisht vuajnë nga imazhi i dobët I pamjes së tyre fizike dhe stigma sociale, e cila mund të cojë në depresion. Ata gjithashtu fillojnë t’i shmangen aktiviteteve që dikur i pëlqenin, duke zgjedhur të jetojnë të izoluar. Heqja e peshës së tepert mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit emocional, dhe gjatë kësaj kohe t’ju clirojë nga depresioni. Studimet tregojnë se njerëzit që iu nënshtruan kirurgjisë bariatrike panë një rënie prej 32% të depresionit.

Ju ndihmon ju të jetoni më gjatë
Obeziteti mund të zvogëlojë jetëgjatësinë tuaj deri në 20 vjet, duke cuar në një vdekje të hershme. Kirurgjia bariatrike funksionon duke ju ndihmuar të humbisni peshë, gjë që mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë. Së bashku me një program ushtrimesh dhe me një dietë të shëndetshme, ju me siguri do të krijoni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe kështu do të rrisni jetëgjatësine tuaj. Ka kaq shumë arsye për të marrë në konsideratë kirurgjinë për humbje peshe, ashtu sic ka përfitime. Nëse jeni duke luftuar me mbipeshën, merrni parasysh kirurgjinë bariatrike dhe në fund do të keni rezultate pozitive të garantuara. Bëhuni versioni më i shëndetshëm i vetes suaj me teknologjinë më të avancuar në kirurgjinë bariatrike.