Zvogelimi i Stomakut - Gastric Sleeve

Kush është i përshtatshëm për kirurgjinë e mëngës gastrike (gastric sleeve)?Kirurgjia e mëngës gastrike është shpesh një metodë e përshtatshme trajtimi për individët, raporti i masës trupore të të cilëve është shumë i lartë ose që janë në rrezik për një procedurë më të gjatë si bypass-i gastrik për shkak të kushteve të tilla si problemet e zemrës ose mushkërive.

Gastric Sleeve

1- Kandidatët për kirurgji të gastric sleeve


Më poshtë po rendisim të gjitha kriteret si dhe kuriozitetet për kirurgjinë e mëngës gastrike, operacionin më të njohur të obezitetit në botë.
• Operacioni i mëngës gastrike kryhet për personat e moshës 18-65 vjeç. Në mënyrë që një person të jetë një kandidat i përshtatshëm për kirurgji të stomakut, vlerat e indeksit të masës trupore (BMI) të përcaktuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë duhet të jenë 35 e lart.
• E gjithë procedura kryhet me laparoskopi.
• Pacientët zakonisht humbin rreth 70-80% të peshës së tepërt brenda 12-18 muajve.
• Kushtet shoqëruese si presioni i lartë i gjakut dhe apnea e gjumit zakonisht përmirësohen shpejt.
• Procesi i përgatitjes për kirurgji dhe komplikimet e mundshme janë gjithmonë specifike për pacientin.
• Ajo që duhet bërë para dhe pas operacionit, është se zakonet e të ushqyerit duhet të riorganizohen plotësisht.
• Kirurgjia e gastric sleeve kryhet me prerje shumë të vogla duke u futur në abdomen. Këto prerje janë milimetrike.
• Për shkak se operacioni kryhet me metodë të mbyllur, në zonën e barkut mbeten vetëm disa incizione (prerje) shumë të vogla te cilat bëhen plotësisht të padukshme brenda pak muajsh.

2- Sa kohë zgjat operacioni i gastric sleeve?

Kirurgjia kryhet nën efektin e anestezisë së përgjithshme. Kirurgjia e mëngës gastrike zgjat mesatarisht 1 orë e gjysëm. Duke qenë se pjesa dalëse dhe hyrëse e stomakut është e mbrojtur dhe vazhdimësia në sistemin tretës është siguruar, rreziqet pas operacionit në stomak janë të ulëta dhe disa efekte anësore të padëshiruara raportohen si shumë të pakta. Kjo metodë sot renditet si ndër më të zgjedhurat e trajtimit kirurgjikal të obezitetit. Ashtu si me të gjitha operacionet e tjera, operacionet e zvogëlimit të stomakut mund të kenë pasoja negative nëse nuk kryhen me një ekip specialist, në kushtet e duhura dhe me teknikën e duhur.

3- Cilat janë ndryshimet midis kirurgjisë laparoskopike dhe endoskopike të Gastric Sleeve?


Kirurgjia endoskopike e stomakut është një metodë në të cilën një pjesë e caktuar e stomakut zvogëlohet në mënyrë endoskopike, pa prerje, ndryshe nga kirurgjia klasike. Pas procedurës, pacienti hyn në procesin e humbjes së peshës në mënyrë të shëndetshme dhe rezultatet e përhershme mund të arrihen në një kohë të shkurtër. Në fund të vitit të parë, humbja mesatare e peshës ndodh në masën 17-20%. Në këtë mënyrë arrihet forma e dëshiruar si për nga pamja estetike, ashtu edhe parandalohen shumë sëmundje të rënda të shkaktuara nga obeziteti. Gjithsesi, sleeve endoskopike është procesi i tkurrjes endoskopike të stomakut, pra duke hyrë në të nga goja, pa prerje. Një operacion laparoskopik i mëngës gastrike, nga ana tjetër, është një metodë kirurgjikale që i ndihmon pacientët të rikuperohen më shpejt dhe me më pak shqetësime se operacioni i hapur. Kirurgjia laparoskopike është një procedurë kirurgjikale më pak ndërhyrëse dhe më komode. Pacientët që i nënshtrohen procedurave duke përdorur këtë metodë shërohen më shpejt dhe përjetojnë më pak shqetësime gjatë procesit të shërimit. Për më tepër, kirurgjia laparoskopike redukton kohëzgjatjen e operacionit si dhe raportin rrezik ndaj përfitimit.

4- Cilat janë rreziqet e mundshme të operacionit të Gastric Sleeve?


Në kirurgjinë e mëngës gastrike, rreziqet e zakonshme të përfshira në secilën procedurë kirurgjikale janë gjithashtu të pranishme. Ekipi profesional duhet të jetë gjithmonë me ju para, gjatë dhe pas operacionit. Komplikimet e mundshme specifike për këtë operacion janë problemet e frymëmarrjes që mund të ndodhin për shkak të mobilizimit të mpiksjeve të formuara në venat e këmbës në varësi të peshës së pacientit, veçanërisht rrjedhjet në qepje dhe absceset që lidhen me to dhe shihen në masën 1%. Arsyeja e këtij reduktimi është përdorimi i gjerë që ka kjo procedurë, rritja e numrit të qendrave dhe kirurgëve me përvojë dhe avancimi i teknologjisë së përdorur.

5- A është e sigurt të kryesh këtë ndërhyrje në Shqipëri?


Operacioni i Stomakut

Kirurgjia e mëngës gastrike është një nga operacionet më serioze dhe që kërkon profesionalizëm maksimal ndër operacionet e obezitetit, duhet patjetër të zgjidhni kirurgun dhe vendin e duhur.
Dhe në Shqipëri, kjo kirurgji është zgjidhja më e sigurt për ju, sepse:
• Kirurgët, stafi dhe shërbimi mjekësor janë në dispozicionin e pacientit në cdo moment.
• Ju gjithashtu do të jeni të sigurt gjatë qëndrimit tuaj për të kryer procedurën në Shqipëri (kujdesi pre dhe post operator).
• Testet dhe analizat e kryera para operacionit do të vlerësojnë nëse jeni një kandidat i mirë për operacionin.
• Pas operacionit, do të vlerësoheni nga profesionistë dhe do t'ju jepet udhëzime ushqimore përpara se të ktheheni në shtëpi apo vendin tuaj.
Duke pasur këtë qasje dhe përkujdes strikt, operacioni juaj do të kryhet në mënyrë të sigurt dhe efektive.

6- Sa kilogramë mund të humbisni me Gastric Sleeve?


Në përgjithësi, pas operacionit të mëngës gastrike, shumica e pacientëve humbsin krejtësisht kilogramët e tepërt. Shkalla e humbjes së peshës është rreth 70% e peshës së përgjithshme trupore. Pjesa më e madhe e këtij procesi ndodh në vitin e parë, dhe në vitin e dytë do të ketë ende humbje peshe megjithatë, pesha e arritur normalisht mbetet e qëndrueshme. Për shembull, për një pacient që është 160 cm i gjatë dhe peshon 124 kg, kufiri ideal i peshës është 64 kg dhe pesha e tepërt është 60 kg. Kjo do të thotë se pacienti humbet 70% të peshës së tepërt, që do të thotë se ata humbasin 42 kilogramë dhe bien në 82 kilogramë. Pasi është pothuajse e pamundur të mos humbësh peshë pas operacionit në stomak. Në raportet e grupeve të mëdha të pacientëve, shkalla e humbjes së peshës afatgjatë është rreth 85-90%. Një numër i vogël pacientësh mund të përjetojnë shtim minimalist në peshë pas një periudhe të gjatë kohore. Megjithatë, shanset për t'u rikthyer në peshën e vjetër janë 1%. Kirurgjia e gastric sleeve, si të gjitha operacionet e obezitetit, nuk premton një vlerë specifike për humbje peshe. Një operacion i realizuar me metodën e mbyllur (laparoskopinë) redukton ndjeshëm oreksin, duke kufizuar sasinë e ushqimit që mund të konsumohet gjatë një vakti. Pacientët që fillojnë të dobësohen menjëherë shohin një ndryshim pozitiv në mënyrën e të menduarit të gjërave. Rrethi i përditshmërisë së kufizuar, dietës së keqe dhe pasivitetit prishet në një kohë të shkurtër pasi pas ndërhyrjes është më e lehtë të adoptosh një mënyrë jetese më të shëndetshme. Si rezultat, pacientët që mbajnë një rutinë të rregullt ditore pas operacionit, duke përfshirë një dietë të ekuilibruar dhe aktivitet fizik, arrijnë rezultate më të mira.

7- Sa zgjasin rezultatet e Gastric Sleeve?


Në fakt, ky proces varet nga gjendja e pacientit dhe mënyra e ushqyerjes. Ju filloni të merrni rezultatet më efektive në muajin e tretë pas operacionit. Rezultatet e peshës ideale zakonisht arrihen brenda 1 viti. Kjo periudhë konsiderohet si mesatare. Nëse nuk konsumoni vaktet kryesisht të shëndetshme pas operacionit, do të duhet më shumë kohë për të marrë rezultate nga operacioni. Shkurtimisht; duhet të prisni 3 deri në 6 muaj për të marrë rezultatet më efektive. Kjo është një periudhë normale dhe rezultatet e operacionit arrihen gradualisht. Gjithashtu rekomandohet mos të neglizhohen kontrollet me mjekun.

8- Cilat janë avantazhet kryesore të kirurgjisë së Gastric Sleeve?


Një operacion laparoskopik i gastrektomisë së stomakut mund të ofrojë avantazhe të tilla si:
• Më pak dhimbje
• Një rrezik më të ulët të infeksionit
• Shërim më të shpejtë dhe kthim në aktivitetet e përditshme
• Prerje (incizione) shumë të vogla në lëkurë dhe më pak kohë qëndrimi në spital.
• Një humbje peshe prej 40% deri në 70% mesatarisht në një vit
• Funksioni i stomakut u ruajt për shkak të mungesës së ndryshimeve në valvulat hyrëse dhe dalëse të stomakut gjatë operacionit.
• Për shkak se nuk bëhen ndryshime në zorrën e hollë, potenciali i mungesës së ulët të vitaminave dhe mineraleve mund të llogaritet gjithashtu si një avantazh i kësaj procedure.

9- Si është procesi i rikuperimit pas operacionit të Gastric Sleeve?


Pacientët që kanë një punë në zyrë mund të kthehen në punë brenda 7-10 ditëve pas operacionit. pasi për pacientët me punë të rëndë fizike, kufizimi zgjat deri në javën e 3-të pas operacionit. Ata që kthehen në punë pas ditës së 7-të duhet të shmangin lëvizjet që shtypin murin e barkut. Megjithatë, preferohet që pacienti të kthehet në jetën e tij normale sa më shpejt të jetë e mundur. Rreziku i embolisë zvogëlohet duke u angazhuar në aktivitete të përditshme. Një avantazh kryesori I llojit të procedurës që ndiqet është se pacienti rikthehet me shpejt në jetën e përditshme pas operacionit laparoskopik të reduktimit të stomakut. Prerje të vogla prej afërsisht gjysmë centimetri bëhen në lëkurë gjatë operacioneve kirurgjikale të mbyllura dhe këto prerje, të cilat janë qepje të fshehura, shërohen plotësisht pas një jave. Qepja e stomakut të reduktuar do të shërohet plotësisht për rreth dhjetë ditë. Për këtë arsye, aktivitetet e rënda dhe ushqimi i ngurtë (solid) nuk rekomandohen për dhjetë ditët e para.