Cfare eshte nje hernie umbilikale?

Cfare eshte nje hernie umbilikale?Kordoni i kerthizes lidh nje nene dhe fetusin e saj ndersa ndodhet ne bark. Kordonet e kerthizes se foshnjave kalojne permes nje hapjeje te vogel midis muskujve te murit te tyre te barkut. Ne shumicen e rasteve, vrima mbyllet menjehere pas lindjes. Nje hernie umbilikale ndodh kur shtresat e murit te barkut nuk bashkohen plotesisht, dhe zorret ose indet e tjera nga brenda zgavren e barkut fryhen permes njolles se dobet rreth butonit te barkut. Rreth 20 perqind e bebeve lindin me njehernie umbilikale .

Herniet umbilikale jane pergjithesisht pa dhimbje dhe nuk shkaktojne shqetesime. Rreth 90 perqind e hernieve kerthizore perfundimisht do te mbyllen vete. Nese nje hernie umbilikale nuk mbyllet ne kohen kur nje femije eshte 4 vjeç, kerkohet trajtim i metejshem.


Cfare e shkakton hernien umbilikale?

Nje hernie umbilikale ndodh kur hapja ne muskulin e barkut qe lejon kordonin e kerthizes te kaloje permes nuk arrin te mbyllet plotesisht. Hernia umbilikale eshte me e zakonshme tek bebet, por ato mund te ndodhin edhe tek te rriturit.

Nje hernie umbilikale tek te rriturit zakonisht ndodh kur presioni i tepert behet ne nje seksion te dobet te muskujve te barkut. Shkaqet e mundshme perfshijne:

* Mbipesha
* Shtatzenite e shumta
* Shtatzenite e shumta te gestacionit (qe kane binjake, triplete, etj.)
* Lengu i tepert ne zgavren e barkut
* Kirurgji abdominale
* Persistenca e nje kolle te vazhdueshme, te rende


hernie umbilikale

Simptomat

Nje hernie umbilikale krijon nje enjtje ose fryrje te bute afer kerthizes . Ne personat qe kane prezente nje hernie umbilikale , hernia mund te jete e dukshme vetem kur qajne, kolliten ose tendoset.

* Dhimbje
* Te vjella
* Ka distendim, enjtje ose ndryshim i ngjyres ne vendin e hernies

Ne femijet e vegjel, hernia umbilikale shpesh sherohet pa trajtim. Ne te rriturit, kirurgjia zakonisht sugjerohet per te parandaluar komplikacionet e mundshme. Kur Hernia umbilikale shkakton diskomfort dhe behet e dhimbshme , rekomandohet te hryhet trajtimi kirurgjikal.
Disa nga kriteret qe indikojne per trajtimin kirurgjikal jane:

* Kur behet e dhimbshme
* Kur eshte me i madh se nje gjysme inç ne diameter
* Nese nuk zvogelohet brenda nje ose dy viteve
* Nese nuk largohet nga koha kur nje femije eshte 3 ose 4 vjeç
* Nese invaginohet ose bllokon kalueshmerine e zorreve

Diagnostikimi

Nje mjek do te kryeje nje provim fizik per te percaktuar nese nje foshnje ose i rritur ka nje hernie umbilikale. Mjeku do te shohe nese hernia mund te shtyhet perseri ne zgavren e barkut (e zvogelueshme) ose nese bllokohet ne vendin e saj (te burgosur). Nje hernie e burgosur eshte nje nderlikim potencialisht serioz sepse pjesa e bllokuar e permbajtjes hernie mund te privohet nga furnizimi me gjak (i mbytur). Kjo mund te shkaktoje demtim te perhershem te indeve.
Rekomandohet te behet ro-grafi ose te kryeje ekografi abdominale ,per te siguruar qe nuk ka komplikime. Ata gjithashtu mund te behen testet e gjakut per te kerkuar infeksion ose ishemi, veçanerisht nese zorra eshte e burgosur ose e mbytur.

Pergatitja para interventit dhe anestezia

Paraprakisht nevojiten disa analiza preoperatore.
Anestezia qe perdoret eshte anestezia e pergjithshme , ku pacienti eshte ne gjume dhe nuk ndjen asnje dhimbje. Gjithashtu perdoret edhe anestezia spinale.

Pergatitja para interventit dhe anestezia

Paraprakisht nevojiten disa analiza preoperatore laboratorike dhe imazherike, per te pasur nje konfirmim ten je gjendje te pergjithshme tepacientit te gatshem per te kryer nderhyrje. Anestezia qe perdoret eshte anestezia e pergjithshme ,ku pacienti eshte ne gjume dhe nuk ndjen asnje dhimbje. Gjithashtu perdoret edhe anestezia spinale.

Interventi

Kohezgjatja e kirurgjise eshte rreth nje ore. Kirurgu do te beje nje prerje prane kerthizes ne vendin e fryrjes. Me pas hryhet vendosja e indit te zorreve perseri nepermjet murin te barkut. Tek femijet, ta mbyllet hapja me qepje. Ne te rriturit, shpesh forcohet muri i barkut me rrjete para se te mbyllet me sutura .

Teknika Trabucco

Teknika Trabucco e ideuar nga amerikani me origjine italiane Ermanno Trabucco ka kontribuar ne evolucion e riparimit te kesaj patologjie duke futur konceptin e suture-less pra heqjes se qepjeve te meshes. Per kete perdoret nje meshe polipropileni memory-form qe mbyll difektin.

Sherimi nga operacioni

Zakonisht, operacioni eshte nje procedure ditore. Koheqendrimi ne spital eshte disa ore deri ne nje dite. Aktivitetet per javen tjeter ose me shume duhet te jene te kufizuara, dhe nuk duhet te ktheheni ne shkolle ose pune gjate kesaj kohe.