Mini-Bypass i Stomakut

Mini operacioni i bypass gastrik u aplikua për herë të parë në vitin 1997 nga Dr Robert Rutledge i cili është kirurg në Spitalin Universitar të Karolinës së Veriut, për një pacient që u plagos në bark me armë zjarri. Kjo vazhdimësi e anatomisë gastrike, e cila kryhet për shkak të domosdoshmërisë, ka çuar në zhvillimin e idesë së mini bypass-it gastrik. Kirurgjia ideale e obezitetit është një metodë që mund të kryhet me rreziqe dhe komplikime minimale, duke siguruar humbje të përhershme në peshë, korrigjimin e sëmundjeve shoqëruese, përmirësimin e cilësisë së jetës dhe zgjatjen e jetëgjatësisë. Në këtë kontekst, mini bypass-i gastrik spikat si një metodë kirurgjikale teknikisht e lehtë për t'u aplikuar. Është e mundur që të jetë operacioni më i zakonshëm dhe me i kerkuar në vitet e ardhshme. Eshtë një operacion efektiv dhe i fuqishëm, me kusht që të zbatohet me teknikën e duhur dhe të mos cenohen parimet e tij bazë. Një mini bypass gastrik - nganjëherë i referuar si një bypass gastrik me nje lak ose një anastomoze e stomakut me intenstinin (zorren) – kryen finksionin e tij ne saje te një kombinimi të keqpërthithjes dhe kufizim për të arritur rezultatin e uljes në peshë.

Operacioni i prerjes se stomakut

Për shkak se një mini-bypass gastrik mbyll një pjesë të madhe të stomakut dhe vonon hyrjen e ushqimit, ai është në gjendje të kufizojë vëllimin e ushqimit që stomaku mund të mbajë dhe të ulë marrjen e ushqimit. Rrjedhimisht, ndihet një ndjenjë ngopjeje qe zgjat me shume nga pacienti me mini-bypass gastrik. Mini bypass-i gastrik krijon një pjese të gjatë stomaku (afërsisht 15 cm), e cila ndahet nga pjesa tjetër e stomakut. Asnjë ushqim nuk mund të hyjë më pas në pjesën tjetër të stomakut që është nën vijën kryesore. Stomaku vazhdon të prodhojë enzima dhe lëngje gastrike të cilat janë të rëndësishme për tretjen, si dhe përthithjen e lëndëve ushqyese. Stomaku i zvogeluar në mini bypass-in gastrik është më i gjatë se në Bypass gastrik Roux en Y për të shmangur refluksin e lengut biliar në ezofag. Mini bypass-i gastrik kryhet me metoden laparoskopike, e cila ofron rikuperimin me te shpejte post-operator.

Përparësitë më të mëdha të mini bypass-it gastrik:
o Më e thjeshtë për t'u kryer sesa bypass-i gastrik Roux en Y
o Humbje më e mirë peshe në krahasim me bypass-in gastrik Roux en Y (75% Humbje e tepërt e peshës së trupit kundrejt 70%
o Një trajtim shumë efektiv për kushtet shëndetësore të lidhura me obezitetin (diabeti i tipit 2, apnea obstruktive e gjumit, presioni i lartë i gjakut, dhimbje artriti)
o Reduktimi i presionit në gjunjë për shkak të peshës së humbur.- Përmirëson cilësinë e jetës duke bërë më të lehtë kryerjen e aktiviteteve të përditshme.


Kush është i përshtatshëm për mini kirurgjinë e bypass-it të stomakut? Si duhet të jetë përzgjedhja e pacientit?


Cila duhet të jetë humbja e Mini-bypass-i i stomakut është një operacion që ka një efekt kufizues, por mund të vendoset midis Roux-en-y dhe diversionit biliopankreatik, i cili është një operacion më kompleks. Rregullat në metodat e tjera të kirurgjisë bariatrike janë gjithashtu të vlefshme në përzgjedhjen e pacientit për MGB, por ka edhe nëngrupe pacientësh ku mini-bypass-i gastrik është veçanërisht i përshtatshëm.
• Mosha dhe BMI: Meqenëse janë raportuar rezultate të shkëlqyera tek adoleshentët e rinj (13 vjeç) dhe pacientët e moshuar, të gjithë pacientët që janë të përshtatshëm për kirurgji bariatrike dhe kushtet shëndetësore të të cilëve janë të përshtatshme janë kandidatë për MGB.
• Sëmundjet shoqëruese metabolike: Pacientët me obezitet të rëndë abdominal (qëndror, visceral) dhe/ose me sindromë metabolike të avancuar janë veçanërisht kandidatë të përshtatshëm për MGB për shkak të efekteve të tyre të shkëlqyera metabolike. Efikasiteti i tij i lartë metabolik e bën mini bypass-in gastrik një opsion të shkëlqyer për pacientët me diabet të tipit 2, pavarësisht nga indeksi i masës trupore.
• Refluksi dhe hernia hiatale: Me ose pa ezofagit (përfshirë ezofagun Barrett jo-displastik), pacientët obezë me sëmundje të refluksit janë kandidatë të përshtatshëm për mini bypass gastrik për shkak të efektit të tij reduktues të presionit.
• Gjendja e zorrës së hollë: Zorrët e holla duhet të jenë të lira në kirurgjinë e Mini Bypass Gastrik, pasi përfshin anastomozën e zorrës së hollë.
• Kërkesa të veçanta: Konsumatorët e alkoolit kronik obezë dhe duhanpirësit duhet ta lënë këtë të paktën 6 muaj para operacionit.


Si është përgatitja për mini-bypass gastrik?


Ashtu si me të gjitha metodat e tjera të kirurgjisë bariatrike, përzgjedhja e saktë e pacientit, përgatitja dhe trajnimi janë çelësi për të arritur rezultatin më të mirë. Të gjithë pacientët fillimisht duhet të vlerësohen për përshtatshmërinë për kirurgji dhe të ekzaminohen nga mjeku kardiolog. Duhet të kryhen teste laboratorike para operacionit, veçanërisht duke përfshirë disa nivele të vitaminave dhe mineraleve. Mangësitë që duhet të korrigjohen duhet të korrigjohen përpara operacionit. Së fundi, të gjithë pacientët duhet të ndalojnë konsumimin e pijeve të gazuara, alkoolit dhe cigareve përpara operacionit.
Faktori më i rëndësishëm në arritjen e rezultateve të shkëlqyera në afat të gjatë është edukimi i pacientit. Pacientët duhet të kenë informacion të detajuar rreth operacionit të tyre dhe të jenë të vetëdijshëm se çfarë duhet të bëjnë pas operacionit. Kjo e rrit suksesin e kirurgjise bariartrike. Ata duhet të dinë se çfarë të hanë, si dhe kur të hanë dhe çfarë të shmangin. Ky informacion jepet nga nutricionistet tane bariatrike në periudhën e përgatitjes para operacionit.

Cila duhet të jetë humbja e pritshme e peshës pas mini bypass gastrik?


Mini Kirurgjia e Bypass gastrik (MGB)
Fakti që kombinon me sukses efektin kufizues me efektin reduktues të përthithjes dhe komoditeti ushqyes është më i lartë, e bën mini bypass-in gastrik një nga metodat më të efektshme në krahasim me operacionet e tjera të obezitetit. Humbja më e madhe e peshës pas mini-bypass-it të stomakut ndodh në vitin e parë dhe humbet 70% ose më shumë e peshës së tepërt.
Mini bypass-i gastrik është padyshim më efektiv se Roux-en-Y bypass-i gastrik dhe Gatric Sleeve për sa i përket humbjes së peshës dhe përmirësimit të sëmundjeve shoqëruese. Për shkak se është një operacion më metabolik, prandaj duhet pasur kujdes ndaj rrezikut më të lartë të kequshqyerjes. Megjithëse tani është një operacion i njohur , ekuilibri midis refluksit biliar dhe kequshqyerjes së proteinave duhet të rregullohet saktësisht kur përcaktohet gjatësia e zorrëve.

Kush nuk mund të bëjë një mini kirurgji gastrik bypass?


Në fakt, ka disa kundërindikacione që vlejnë për operacionet e tjera të mbipeshes:
• Rreziku i papranueshëm i anestezisë
• Shtatzënia
• Kanceri i njohur
• Infeksion aktiv intra-abdominal
• Ciroza e mëlçisë
• Gjendje psikopatologjike të paqëndrueshme
• Varësia aktive nga droga

Ka disa kundërindikacione relative për kirurgjinë bariatrike:
• Trajtimi joadekuat i një problemi ekzistues endokrin
• Pirja e duhanit
• Statusi i ulët socio-ekonomik (në një nivel ku nevojat ushqimore postoperative nuk mund të plotësohen)
• Anemia dhe mangësitë ushqyese
• Kushtet e veçanta që mund të parandalojnë mini operacionet e anashkalimit gastrik në veçanti:
• Sëmundja e Crohn dhe sëmundjet inflamatore të zorrëve. Duke qenë se nuk dihet saktësisht se si këto sëmundje autoimune ndikojnë në zorrën e hollë, tek këta pacientë duhet të preferohet operacioni i mëngës gastrike dhe të shmanget ndërhyrja në zorrë.
Kur zbatohet në mënyrë korrekte, mini bypass-i gastrik është një procedurë e sigurt dhe efektive, por standardizimi i teknikës është i domosdoshëm. Kur teknika ndiqet rreptësisht, komplikimet e mundshme janë pothuajse inekzistente.
Një nga avantazhet më të mëdha të operacionit mini bypass gastrik ndaj Roux-en-Y është shmangia e një anastomoze të dytë intestino-intestinale dhe rreziku i hernies së brendshme është pothuajse 0.


Udhëzimet e vitaminave pas kirurgjisë bariatrike


Pas operacionit bariatrik, eshte e nevojshme që të merrni disa vitamina. Humori, energjia dhe fokusi gjithashtu mund të vuajnë nga mungesa e vitaminave të duhura pas operacionit bariatrik. Testet e gjakut kërkohen çdo tre muaj për vitin e parë pas operacionit dhe çdo vit pas tij.
Kirurgjia bariatrike ka të bëjë me përmirësimin e shëndetit tuaj, dhe një pjesë e madhe e përmirësimit të shëndetit tuaj është ushqimi i duhur. Ka tre gjëra për të cilat duhet menduar: uji , makronutrientët dhe mikronutrientët.
Për të maksimizuar përthithjen e mikronutrientëve pas operacionit, do t'ju duhet të merrni suplemente disa herë në ditë. Të tjera, të tilla si vitaminat B dhe mineralet si hekuri dhe kalciumi, kërkohen më shumë dhe, rrjedhimisht, kanë më shumë gjasa të rezultojnë të ulëta, në pacientët bariatrikë. Thiamin, i njohur ndryshe si vitamina B1, ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji dhe kontribuon në lëkurë, flokë dhe mëlçi të shëndetshme. Simptomat e hershme të mungesës së tiaminës përfshijnë lodhjen, nervozizmin, të vjellat, probleme me gjumin dhe shqetësimet abdominale.
Vitamina B12 ndihmon trupin të prodhojë qeliza të reja të kuqe të gjakut dhe kontribuon gjithashtu në një sistem nervor qendror të shëndetshëm. Një mungesë e vogël e B12 mund të mos ketë fare simptoma, e patrajtuar, megjithatë, mund të çojë në një ndjenjë të përgjithshme dobësie, marramendje, ndjesi shpimi gjilpërash të muskujve dhe dëmtim të përhershëm nervor. Mungesa e hekurit është një gjendje e zakonshme, në pacientët bariatrikë. Shenjat e hershme të mungesës së hekurit paraqiten si marramendje, lodhje, rrahje të shpejta të zemrës ose thonj të brishtë.
Kalciumi dhe vitamina D ne i marrim të dyja nga produktet e qumështit. Dielli është gjithashtu një burim kryesor i vitaminës D. Mungesa e kalciumit është shumë e vështirë të zbulohet, shpesh nuk do të ndjeni simptoma të saj dhe analizat e gjakut për mungesën e kalciumit nuk janë një tregues i mirë. Shenjat e hershme të mungesës së vitaminës D përfshijnë dhimbje kockash dhe dobësi muskulore, të cilat gjithashtu injorohen lehtësisht nga pacientët bariatrikë, të cilët tashmë po përballen me kushte të ngjashme pas operacionit. Suplementet më të zakonshme pas operacionit janë multivitamina, vitamina D, kalciumi, hekuri dhe vitamina B12.


Gjerat qe duhet te beni para procedurës kirugjikale


• Aktivohuni - ecja pak më tej çdo ditë do t'ju ndihmojë të përgatiteni për operacion dhe do t'ju ndihmojë të ndiheni pozitivë. Mundohuni të synoni për shëtitje të shkurtra gjithsej 30 minuta.
• Ushqehuni më shëndetshëm – mendoni për ushqimin që po konsumoni. Duke reduktuar marrjen e kalorive dhe duke pirë më shumë ujë mund të ndihmojë.
• Mendoni për shëndetin tuaj - këshilloni mjekun tuaj të përgjithshëm që po mendoni për këtë procedurë. Mbani takime me mjekët tuaj.
• Ndaloni pirjen e alkoolit - ndaloni të paktën 2 javë para operacionit. Jo vetëm që do të ndihmojë në kontrollin e përgjithshëm të kalorive, por do të ndihmojë në uljen e dëshirave.
• Ndaloni pirjen e alkoolit - ndaloni të paktën 2 javë para operacionit. Jo vetëm që do të ndihmojë në kontrollin e përgjithshëm të kalorive dhe do të ndihmojë në uljen e dëshirave.


OBEZITETIObeziteti nuk është thjesht një problem qe lidhet me mbipeshën, por një gjendje kronike që prek gjithë gjendjen e pergjithshme te organizmit. Ekipi ynë profesional ofron kujdes të vecante ne lidhje me vleresimin dhe mbështetjen që i nevojitet cdo pacienti për të menaxhuar dhe kapërcyer me sukses obezitetin dhe problemet shëndetësore që lidhen me të.

Çfarë është Kirurgjia Bariartrike?


Kirurgjia bariatrike i referohet të gjitha trajtimeve kirurgjikale për obezitetin morbid. Humbja e peshës që rezulton, zakonisht dramatike, redukton ndjeshëm sëmundjet shoqëruese. Shkalla e vdekshmërisë afatgjatë të pacientëve me bypass gastrik është treguar të reduktohet deri në 40%. Kjo meta-analizë zbuloi gjithashtu se jetëgjatësia mesatare ishte 9.3 vjet më e gjatë për të rriturit obezë me diabet që morën kirurgji bariatrike në krahasim me kujdesin rutinë (jo kirurgjikal).

Çfarë është Kirurgjia e Bypass-it të stomakut?


Kirurgjia e bypass-it të stomakut është një lloj operacioni bariatrik ose humbjeje ne peshe.
Gjatë interventit të bypass-it të stomakut, realizohen ndryshime në mënyrën se si stomaku dhe zorret absorbojne dhe tresin ushqimin.

Bypass-i gastrik ndihmon në humbjen e peshës duke kryer:
• Kufizimin e sasisë së ushqimit që mban stomaku juaj
• Kufizimin e sasisë së kalorive dhe lëndëve ushqyese që trupi juaj absorbon
• Ndryshimin e hormoneve, të cilat ju ndihmojnë të ndiheni më të ngopur më gjatë, qe nga ana tjeter kontribuojnë në frenimin e oreksit dhe sindromës metabolike të shkaktuar nga obeziteti.


Baypass i stomakut

Çfarë është Bypass gastrik Roux-en-Y?Bypass-i gastrik Roux-en-Y konsiderohet 'standardi i artë' i operacionit për humbje peshe. Është procedura bariatrike më e zakonshme në mbarë botën. Ky është operacioni më i zakonshëm i bypass-it gastrik. Nepermjet kesaj nderhytjeje, realizohet një prerje e vogël, e cila ka një kohë të shpejtë rikuperimi.


Gjatë operacionit të bypass-it të stomakut Roux-en-Y:
Krijon një strukture me të vogël stomaku , duke e ndarë pjesën e sipërme të stomakut nga pjesa tjetër e stomakut.
Më pas, zorra e hollë ndahet dhe pjesa e poshtme e zorrës së hollë, pozicionohet dhe lidhet me strukturen e kufizuar të stomakut të sapo krijuar.
Në fund, pjesa e sipërme e zorrës së hollë lidhet me pjesen e poshtme, në mënyrë që acidet e stomakut dhe enzimat tretëse nga stomaku i anashkaluar dhe pjesa e parë e zorrëve, përfundimisht të përzihen me ushqimin.

Bypass gastrik është përshkruar si nje nga procedurat me efikase për trajtimin e obezitetit morbid (i përcaktuar si një indeks i masës trupore më i madh se 40), diabeti i tipit 2, hipertensioni, apnea e gjumit dhe gjendje të tjera shoqëruese.

A është operacioni i bypass-it të stomakut i duhuri për mua?


Përparësitë e operacionit të bypass-it të stomakut përfshijnë:
• Humbje shumë e mirë e peshës afatshkurtër (60 deri në 80 përqind humbje peshe e tepërt)
• Rezultate të qëndrueshme dhe afatgjata. Të dhënat tregojnë se deri në 20 vjet pas operacionit, shumica e pacientëve mbajnë më shumë se 50 për qind të humbjes së tepërt të peshës.
• Zgjidhje afatgjate e problemeve shëndetësore të lidhura me obezitetin

Ndërsa evidentojme përfitimet, disavantazhet mund të përfshijnë:
• Shkallen e ndërlikimeve afatgjatë është pak më e lartë se gastrektomia sleeve. Megjithatë, komplikimet mund të shmangen me kujdesin e duhur.
• Pacientët nuk lejohen të marrin aspirinë ose NSAID të tjera pas operacionit.
• Të gjithë pacientët duhet të marrin vitamina ne vazhdimesi pas operacionit per te mos precipituar në deficite afatgjata të vitaminave/mineraleve, veçanërisht në deficite të vitaminës B12, hekurit, kalciumit dhe folatit.


Kirurgjia e bypass-it të stomakut kryhet në mënyrë laparoskopike, që do të thotë një qëndrim më i shkurtër në spital, kohë rikuperimi dhe më pak dhimbje dhe shenja. Stafi yne eshte i njohur për rezultatet e shkëlqyera, aftësitë dhe profesionalizmin. Programi ynë gjithashtu përmban:
1.Shkalle të ulëta të komplikimeve
2.Ndjekje e vazhdueshme multidisiplinare: Ekipi ynë përmban specialistë, dietologë të nje ekipi për t'ju ofruar kujdesin më të mirë të mundshëm.
3.Suporti psiko-emocional pacientit: Ne ofrojmë grupe mbështetëse për pacientët tanë si para ashtu edhe pas operacionit.
4.Ndjekje me nutricioniste


Të jetosh me bypass gastrik
Kirurgjia e bypass-it gastrik ka një ndikim emocional dh ejo vetem, tek individi.