Zvogelimi i Stomakut - Gastric Sleeve

Çfarë është operacioni për humbje peshe me Gastrik sleeve?

Operacioni i zvogelimit te stomakut

Shpesh herë ndodh që metodat e dobësimit të përdorura për vite me radhë ,si dieta ushqimore apo ushtrimet fizike nuk funksionojnë. Duke ditur rreziqet dhe problemet qe shkakton obeziteti , lind nevoja te mund te aplikohen metodat me bashkekohore te perdorura per renien ne peshe. Zvogelimi i stomakut (Gastrik Sleeve) është teknikisht një intervent që përfshin heqjen e pjesës së madhe të stomakut dhe bashkojnë pjesët e mbetura së bashku për të bërë një stomak ose "mëngë" të re me madhësi banane. Me vetëm një pjese të vogël (rreth 1/10 e madhësisë së stomakut tuaj origjinal), do të ndiheni të ngopur shumë më shpejt se më parë. Nuk do të jeni në gjendje të hani aq shumë sa dikur, gjë që ju ndihmon të humbni peshë. Gjate ketij interventi hiqet pjesa e stomakut tuaj ne te cilen prodhohet hormoni që rrit oreksin tuaj. Me ane te kesaj kirurgjie, vëllimi i stomakut që është normalisht 1.5-2 litra reduktohet në 30-150 ml (përafërsisht sa një banane). Qëllimi është të zvogëlohet sasia e ushqimit që mund të konsumohet në të njëjtën kohë, megjithatë, nuk ndërhyhet në mekanizmin natyror të sistemit tretës në mënyrë të tillë që të reduktojë përthithjen. Përparësitë kryesore të Gastrik Sleeve eshte se ajo nuk ndryshon mekanizmin natyror të sistemit tretës dhe për këtë arsye nuk çon në mangësi vitaminash dhe mineralesh, nuk shkakton sindromën e dumpingut, shkakton më pak ankesa të refluksit dhe nuk përfshin zëvendësimin e çdo lënde të huaj në trup. Ndërsa disavantazhi i tij më i rëndësishem përfshin rrezikun e gjakderdhjes dhe rrjedhjes përmes një stapler relativisht më të gjatë, pra vijës së prerjes dhe faktin që është një procedurë e pakthyeshme, ndryshe nga kirurgjia e Bypass Gastrik. Pavaresisht se moskthimi i stomakut të Gastrik Sleeve duket fillimisht si një gjendje negative, efektet e Gastrik Sleeve në jetën e përditshme janë padyshim në nivele të pranueshme pasi të kapërcehen rreziqet kirurgjikale në periudhën e hershme postoperative. Ankesat si nauze, të vjella dhe dhimbje janë jashtëzakonisht të rralla nëse pajtueshmëria e pacientit me rregullat e të ngrënit është e mirë, pas operacionit të Gastrik Sleeve të kryer. Refluksi është i vetmi efekt anesor i Gastrik Sleeve që mund të ndikojë në komoditetin e jetës në periudhën pas operacionit. Pothuajse një në çdo 5 pacientë përjeton refluks në vitin e parë pas operacionit, por kjo përqindje bie në 3% pas 3 vitesh.

Ky operacion kryhet kryesisht si pjesë e një qasjeje me faza për humbjen e peshës kirurgjikale.
Aplikohet për pacientët:
• Me një indeks shumë të lartë të masës trupore (BMI)
• Diabetikët
• Pacientët me presion të lartë të gjakut
• Me apnea të gjumit
• Pacientet në rrezik për t'iu nënshtruar anestezisë ose një procedure më të gjatë për shkak të problemeve të zemrës ose mushkërive.

Në pacientët standardë vendoset kryerja e operacionit Gastric Sleeve. Ndër arsyet më të mëdha për marrjen e këtij vendimi mund të konsiderohet prania e një mëlçie te zmadhuar.

Si kryhet kirurgjia e zvogelimit te stomakut (Gastric Sleeve)?si kryhet zvogelimi stomakutKirurgjia e zvogelimit te stomakut është një procedurë kirurgjikale në të cilën kapaciteti i stomakut zvogëlohet me rreth 75%, për të ndihmuar në humbjen e konsiderueshme të peshës afatgjatë. Kirurgjia Gastric Sleeve kryhet me metoden laparoskopike. Kirurgu realizon disa prerje të vogla në barkun tuaj, duke përdorur një teleskop të hollë, të gjatë, me një kamerë të vogël në fund. Instrumentet e vendosura nëpër keto prerje do të përdoren për të hequr rreth 80% të stomakut tuaj. Kirurgu juaj do te kryej procedurën kirurgjikale duke përdorur imazhe në një ekran televiziv në sallën e operacionit. Kohezgjatja e ketij interventi kirurgjikal eshte 1-2 orë ne varesi te specifikave te secilit pacient. Periudha e qendrimit në spital është zakonisht 2 ose 3 ditë.

Kush eshte kandidat i përshtatshëm per kirurgjine e Zvogelimit te stomakut (Gastric Sleeve)?


Kandidatet e përshtatshëm për te kryer operacionin e zvogelimit te stomakut jane njerëzit qe plotesojne kushtet e mëposhtme: • Nëse rezultati juaj BMI (indeksi i masës trupore) është 40 ose më shumë. • Nëse indeksi juaj i masës trupore është 30 ose më shumë dhe keni kushte të tjera mjekësore, si diabeti i tipit 2 ose presioni i lartë i gjakut, kjo mund të përmirësohet duke humbur peshë. • Nëse jeni mjaftueshëm të shëndetshëm për të bërë anestezi të përgjithshme dhe operacion. • Nëse jeni të vendosur të humbni peshë dhe të ruani humbjen e peshës përmes ndryshimeve të stilit të jetesës dhe dietës me Gastri. • Kur nuk kane funksionuar përpjekjet e tjera për humbjen ne peshë për të paktën gjashtë muaj duke ngrënë shëndetshëm, duke ushtruar dhe duke marrë medikamente përkatëse. Përfitimet e Kirurgjisë Bariatrike

Me poshte jane renditur disa probleme shendetesore , te cilat korrigjohen ose përmirësohen plotësisht pas operacionit bariatrik:

-Apnea e gjumit: Është një nga sëmundjet shoqëruese që përmirësohen shpejt pas operacionit. Ajo largohet pothuajse plotësisht në muajin e parë pas operacionit. Edhe pacientët që duhet të përdorin një pajisje CPAP rifitojnë një gjendje normale gjumi, pa pasur nevojë të përdorin një pajisje.
-Diabeti i tipit 2: Procedura kirurgjikale duhet të përcaktohet në bazë të ashpërsisë së diabetit dhe nevojës për medikamente. Shkalla e rikuperimit të diabetit te pacientët me diabet arrin në 95%, në varësi të kirurgjise se kryer. Në prani të diabetit të rëndë të tipit 2, kufiri për kirurgjinë bariatrike bie nga BMI 35 në BMI 30, sepse në një rast të tillë është një çështje e kirurgjisë metabolike. Ka shumë opsione kirurgjikale të destinuara drejtpërdrejt për diabetin. Nëse zgjidhen pacientët e duhur dhe procedurat e duhura, pacientit mund t'i mundësohet ndërprerja e insulinës dhe të gjitha barnave të tjera në periudhën pas operacionit.
-Hipertensioni: Hipertensioni i lidhur me obezitetin eliminohet me 70%, dhe zakonisht pacienti nuk ka nevojë të marrë ilaçe pas muajit të parë pas operacionit.
-Insuficienca kardiake: Rreziku i atakut në zemër dhe insuficiences së zemrës ulet ndjeshëm pas operacionit bariatrik.
-Edemë periferike: Kirurgjia bariatrike jo vetëm që kufizon volumin e stomakut, por edhe eliminon disbalancat hormonale. Prandaj, një zgjidhje e konsiderueshme e edemës vërehet që në ditët e para pas operacionit në pacientët me edemë periferike.
-Veshtiresia e frymëmarrjes, astma: Ka shumë publikime që raportojnë një ulje të krizave të astmës pas operacionit bariatrik.
-Dislipidemia: Nivelet e larta të yndyrës në gjak kthehen menjëherë në normale, veçanërisht pas operacioneve malabsorbtive.
-Ezofagiti: Meqenëse obeziteti është një faktor që çon në refluks, ezofagiti nga refluksi përmirësohet deri në një masë edhe pas operacionit.
-Ulja e rreziqeve të procedurave të tjera kirurgjikale: Rreziku ulet ndjeshëm sidomos kur nevojiten ndërhyrje ortopedike.
-Osteoartriti: Obeziteti është një sëmundje kronike e shoqëruar me ngjarje inflamatore në të gjitha indet. Proceset inflamatore në artikulacione zvogëlohen pas operacionit bariatrike. Eshte vene re se dhimbja e shpinës dhe dhimbja e mesit përmirësohen ndjeshëm.
-Tromboembolia: Vetë obeziteti është një gjendje që rrit rrezikun e embolive dhe trombozave në ekstremitetet e poshtme. Këto rreziqe zvogëlohen pas kirurgjise bariartrike.
-Inkontinencë urinare

Përveç këtyre, ndodh një përmirësim i caktuar në cilësinë e jetës dhe fertiliteti rritet deri në një nivel të caktuar pas operacionit bariatrik. Edhe pse është e vështirë të tregohet fjalë për fjalë, komplikimet makrovaskulare ulen ndjeshëm në një masë të caktuar pas këtyre procedurave kirurgjikale.

Si vepron Gastrik Sleeve?


Gjatë procedurës, afërsisht 75% e stomakut hiqet në mënyrë të tillë që të mbetet vetëm një stomak i hollë si tub, me trashësi të barabartë me atë të gishtit të madh. Kështu, sasia e ushqimit që mund të konsumohet në të njëjtën kohë zvogëlohet ndjeshëm në mënyrë që pacienti të ndihet i ngopur më herët. Ky është efekti kufizues i procedurës. Megjithatë, zvogelimi i stomakut nuk është vetëm një operacion kufizues, por edhe një procedurë me efekte hormonale dhe metabolike. Pjesa e hequr e stomakut është pjesa që prodhon hormonin e urisë Gastrine. Heqja e kësaj pjese zvogëlon sasinë e hormonit nxitës të oreksit në gjak, dhe në përgjithësi çon në uljen e oreksit. Meqenëse në mekanizmin natyror te sistemit tretës nuk ndërhyhet, funksionet e tretjes dhe të përthithjes vazhdojnë normalisht pas zvogëlimit te stomakut. Prandaj, ai paraqet një rrezik shumë më të ulët të mungesës së vitaminave dhe mineraleve në krahasim me procedurat kirurgjikale që ndërhyjnë në përthithje.

Sa peshë humbet pas Gastrik Sleeve?


Obeziteti nuk është thjesht një çekuilibër midis konsumit të kalorive dhe marrjes së kalorive, siç mendohej fillimisht. Ka shumë mekanizma hormonalë që qëndrojnë në themel të mënyrës sesi njerëzit që kanë arritur në fazën e mbipeshes mund të humbin peshë vetëm duke reduktuar marrjen e kalorive. Gastrektomia ne Gastrik Sleeve është një procedurë kirurgjikale që mund t'ju ofrojë një armë shumë të fuqishme për luftën tuaj kundër obezitetit, duke rivendosur mekanizma të tillë. Megjithatë, ajo nuk mund të jetë efektive vetëm, si të gjitha operacionet e tjera të obezitetit. Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm ushqimor dhe ushtrimeve fizike, mund t'ju mundësohet të humbni 60-80% të peshës suaj të tepërt brenda periudhës së parë pas operacionit.

Ndjekja pas gastrektomisë ne Gastric Sleeve?


Në kete intervent, si në të gjitha procedurat e tjera kirurgjikale për obezitetin, suksesi rritet drejtpërdrejt me kontrollet e vazhdueshme dhe vëzhgime strikte postoperative. Kontrolli i parë bëhet mesatarisht 7 deri në 10 ditë pas operacionit. Në kontrollin bëhen hulumtime për të gjetur gjurmët e ndërlikimeve të hershme të operacionit dhe për të konstatuar nëse ushqimi pas operacionit dhe funksionet e tjera të jetës janë normale. Pervec kesaj , konsulta me Nutricionistin tonë para operacionit, në ditët e para pas operacionit, në ditën e 15-të kur do të filloni të konsumoni ushqime me permbajtje homogjene, në vend të ushqimeve të lëngshme dhe pas muajit të parë pas operacionit, kur do të filloni të konsumoni ushqime të ngurta. Në kontrollet e vazhdueshme,kryhen kontrollet nëpërmjet analizave të gjakut si nivelet e sheqerit dhe insulinës, enzimat e mëlçisë, nivelet e vitaminave dhe mineraleve si dhe funksionet e veshkave. Nutricionisti ynë monitoron gjithashtu përbërjen e trupit tuaj dhe do të konfirmojë nëse keni humbur peshë pa humbje të muskujve.