Zvogelimi i Gjoksit - Bukuri,
Simetri, Ekuilibër, Proporcion

Mastoplastika Reduktuese – Zvogëlimi i gjoksit

Zmadhimi i gjirit tek nje grua zakonisht ndodh gjatë telarkes (faza pubertale e zhvillimit të gjirit), por gjithashtu mund të zhvillohen pas lindjes, pas fitimit të peshës, në menopauzë dhe në çdo moshë. Ndërsa makromastia zakonisht zhvillohet si pasojë e hipertrofisë (mbivendosja) e indit dhjamor, sesa nga hipertrofia e gjëndrave të qumështit. Për më tepër, shumë gra janë të predispozuar gjenetikisht për zhvillimin e gjinjve të mëdhenj, madhësia dhe pesha e të cilave shpesh rriten ose nga shtatzënia ose nga shtimi i peshës, ose ne të dyja gjendjet; ekzistojnë edhe kushte jatrogjenike (të shkaktuara nga kirurgjia) siç janë asimetria post-mastektomise dhe pas kuadratectomise se gjirit ne pacientet qe kane semundje malinje te gjirit .

Zgjerimi jonormal i indeve të gjirit në një vëllim më të madh se proporcionet normale të trupit në trup mund të shkaktohet ose nga mbivendosja e gjëndrave të qumështit ose e indit dhjamor, ose nga një kombinim i të dyja dukurive të hipertrofisë. Rritjet që sjellin vëllimin e gjirit mund të shkojnë nga buta (<300 gm) deri në të moderuara (rreth 300-800 gm) deri te ato të rënda (> 800 gm). Makromastia mund të manifestohet ose si një gjendje e njëanshme ose si një gjendje dypalëshe (zmadhim me një gji ose zmadhim me gjoks të dyfishtë).

Kirurgjia për reduktimin e gjirit, e njohur edhe si Mastoplastike reduktuese, është një procedurë që përdoret për të hequr dhjamin e tepërt, indet dhe lëkurën nga gjinjtë. Nëse keni gjinj të mëdhenj, ju mund të zgjidhni një operacion për reduktimin e tij për të lehtësuar sikletet ose për të arritur një madhësi të gjirit qe te jete në përpjesëtim me trupin tuaj.
Kirurgjia e reduktimit te gjirit është menduar për gratë që kanë gjinj të mëdhenj dhe duan të zgjidhin çështje të tilla si:
* Dhimbje kronike në shpinë, qafë dhe shpatull që kërkojnë terapi dhimbjeje
* Skuqje kronike ose acarim i lëkurës nën gji
* Dhimbje nervore
* Aktiviteti i kufizuar
* Vetë-imazh i dobët në lidhje me gjinj të mëdhenj


Vështirësi e pershtatjes në veshje Mastoplastika reduktuese gjithashtu rekomandohet edhe tek meshkujt ( p.sh ne meshkujt me hipertrofi te gjirit dhe gjinekomasti).
Zvogelimi i gjoksit konsiston ne reduktimin e permasave te nje gjoksi shume voluminoz dhe te varur dhe per korrigjimin e nje anomalie te gjinjve(psh.hipertrofi ,gjigandomasti etj)


Paciente me indikacion per nderhyrjen:

*Paciente me gjoks voluminoz e te varur
*Paciente me anomali te gjinjve
*Paciente me asimetri te gjinjve
*Paciente me dhimbje te shpines,te qafes ,te shpatullave dhe supeve per shkak te rendeses se gjoksit
*Paciente me dhimbje ne regjionin mamar
*Paciente me problem ne frymemarrje
*Paciente me probleme psikologjike e sociale per shkak te kufizimeve ne jeten e perditshme,ne aktivitetin fizik dhe seksual

Nderhyrja:

Teknika specifike e përdorur për të zvogëluar madhësinë e gjinjve tuaj mund të varioje. Procedura mund të përfshijë:

* Kirurgjia përmes prerjeve
* Liposuction për të hequr dhjamin e tepërt në gjoksin tuaj


Kirurgu zakonisht bën një prerje rreth areolës dhe poshtë cdo gjoksi.Heq indet e tepërta të gjirit, dhjamin dhe lëkurën për të zvogëluar madhësinë e secilës gji Rimodelon gjoksin dhe ripozicionon thithin dhe areolën e gjirit. Kirurgu synon të arrijë simetri midis gjinjve tuaj, duke kryer disa ndryshime në madhësinë dhe formën e gjirit. Madhësia e areolës gjithashtu mund të zvogëlohet. Cikatrica e plages operatore mund të zbehet me kalimin e kohës.

*Nderhyrja nen anestezi lokale/sedacion/generale
*Kohezgjatja 2-3 ore
*Nderhyrje ambulatore(pacienti qendron disa ore ne klinike pas nderhyrjes dhe me pas largohet ne shtepi)
*Shenja te perkohshme te cilat ne muajt e pare mbulohen lehtesisht nga recipetat ose rrobat e banjes.
*Koha e rikuperimit 3 dite
*Enjtje e lehte dhe dhimbje te lehta te qetesueshme nga sedativet orale
*Rezultati shume i mire,i kenaqshem

Kujdesi Post-Operator:

Pacientja pas nderhyrjes ka nevoje per nje mjekim te thjeshte e te kujdesshem.Keshillohet qendrimi ne pushim mesatarisht per 3 dite dhe mbajtja veshur e recipetave te posacme deri ne 3 jave pas nderhyrjes.

Rezultati

Kirurgjia e suksesshme e Mastoplastikes Reduktuese mund të lehtësojë dhimbjen në pjesën e sipërme të shpinës, qafës dhe shpatullave. Mund të rrisë gjithashtu aftësinë tuaj për të marrë pjesë në aktivitete fizike dhe për të promovuar një vetë-imazh më pozitiv.
Megjithëse rezultatet shihen menjëherë, mbani mend se mund të duhen muaj që ënjtja të hiqet plotësisht dhe plagët kirurgjikale të zbehet. Rezultati përfundimtar është i përhershëm , megjithëse forma dhe madhësia e gjirit mund të ndryshojnë për shkak të faktorëve të tillë si plakja dhe shtimi i peshës ose humbja ne peshe.