Kirurgjia onkologjike e gjirit me rikonstruksion

Kirurgjia onkologjike e gjirit me rikonstruksionKanceri i gjirit është shkaku i dytë në bote i mortalitetit te femrat. Është një diagnozë e vështirë që ka nevojë për trajtim multidisiplinar për impaktin jo vetëm shendetësor, por sidomos edhe psikologjik dhe estetik. Trajtimi kirurgjikal i tumoreve të gjirit së bashku me trajtimin kirurgjikal i çiftuar me rikonstruksionin mamar është një ndër mënyrat më efikase për trajtimin jo vetëm të patologjisë bazë, por edhe të trajtimit të njëkohshëm estetik që ndihmon shumë në qasjen psikologjike të pacienteve.

Trajtimi i pacienteve me tumore të gjirit kalon në disa etapa kryesore:
* Kirurgji për heqjen e masës
* Teknika për të identifikuar nësë tumori është përhapur në limfonodujt aksilarë (biopsi e limfonodulit sentinelë dhe më pas diseksion -heqje e limfonodujve aksilarë)
* Rikonstruksion i gjirit pas heqjen së masës
* Trajtim onkologjik i tumorit
* Trajtim simptomatik

Kirurgjia e gjirit mund të jetë me ruajtje ose jo të gjirit. Teknikat me ruajtje janë psh lumpectomia, quadratectomia, mastektomia parciale ose segmentare. Këto teknika mundësojnë vetëm heqjen e indit tumoral pa cënuar integritetin e gjirit. Megjithatë jo të gjithë pacientët është e mundur të trajtohen në këtë mënyrë. Për pacientët në të cilët indikohet heqja e gjirit, realizohet procedura e quajtur mastektomi.

* Rindërtimi i gjirit duke përdorur implante
* Rindërtimi i gjirit duke përdorur indet tuaja të trupit
* Rindërtimi i thithkës dhe areoles pas kirurgjisë së gjirit

Kirurgjia plastike rikonstruktive e mamelës është një intervent që synon kthimin e formës dhe volumit të gjirit pas kirurgjisë radikale. Është demostruar shkencërisht që ky intervent nuk ka asnjë efekt negativ ne ecurine e sëmundjes bazë. Madje është demostruar që nëse realizohet në mënyrë korrekte do ketë efekte dukshëm pozitive në psikologjinë e pacientes, mbrojtjen imune dhe kështu mbi cilësinë e jetës së pacientes. Teknika e përdorur për rikonstruksion duhet diskutuar në një konsulte te kujdesshme te pacientes dhe indikacionet e secilës teknikë varen nga disa faktorë:

* Gjëndja aktuale e pacientes
* Lloji i difektit (1) i njëanshëm 2) i dyanshëm 3) gjëndror 4) gjëndror dhe i lëkurës
* Karakteristikat e gjirit të anës tjetër
* Përdorimi ose jo i njëkohshëm i radioterapisë
* Disponibiliteti i indeve autologe (të vetë pacientes)
* Preferencat e pacientes

Rindërtimi i gjirit duke përdorur indet tuaja të trupit

Në rindërtimin e indeve autologjike, një copë indi që përmban lëkurë, yndyrë, enë gjaku dhe ndonjëherë muskuj merret nga diku tjetër në trupin e një gruaje dhe përdoret për të rindërtuar gjirin. Kjo pjesë e indeve quhet flape.

Vende të ndryshme në trup mund të ofrojnë flape për rindërtimin e gjirit. Flapet me përdorura për rindërtimin e gjirit më së shpeshti vijnë ngapjesa abdominale Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të merren nga kofshët. Me një flap të pedikuluar, indet dhe enët e gjakut të bashkangjitur zhvendosen së bashku nëpër trup në zonën e gjirit. Për shkak se furnizimi me gjak i indeve të përdorura për rindërtim ka mbetur i paprekur, enët e gjakut nuk kanë nevojë të lidhen përsëri pasi të zhvendoset indi.

Teknikat e rikonstruksionit me ind autolog (të vetë pacientes) ofrojnë rikonstruksionin e një neo-gjiri me karakteristike natyrale sepse përbëhet nga ind adipoz dhe ështe me e lehtë te përshtatet me gjirin e anës tjetër. Gjithashtu sigurojnë krijimin e një sulkusi nën gji në dukje natyral. Gjithashtu mund të sigurojë kryerjen e radioterapisë postoperatore.

Kirurgjia për të rikonstruktuar gjirin mund të bëhet (ose fillohet) në kohën e mastektomisë (e cila quhet rindërtim i menjëhershëm) ose mund të bëhet pasi të jenë shëruar prerjet e mastektomisë dhe të ketë përfunduar terapia e kancerit të gjirit (që quhet rindërtim i vonuar) . Rindërtimi i vonuar mund të ndodhë muaj apo edhe vite pas mastektomisë.

Në një fazë të fundit të rindërtimit të gjirit, një thithkë dhe areola mund të rikrijohen në gjoksin e rikonstruktuar, nëse këto nuk do të ruheshin gjatë mastektomisë.

Perdorimi I implanteve për të rindërtuar gjirin?

Implantet futen nën lëkurën ose muskulin e gjoksit pas mastektomisë. (Shumica e mastektomive kryhen duke përdorur një teknikë të quajtur mastektomia që kursen lëkurën, në të cilën shumica e lëkurës së gjirit ruhet për t’u përdorur në rindërtimin e gjirit.)
Implantet zakonisht vendosen si pjesë e një procedure dyfazore.

Në fazën e parë, kirurgu vendos një pajisje, të quajtur një ekspansion indesh, nën lëkurën që ka mbetur pas mastektomisë ose nën muskulaturën e kraharorit.

Në fazën e dytë, pasi indi i gjoksit është relaksuar dhe shëruar sa duhet, ekspanseri hiqet dhe zëvendësohet me një implant. Indet e kraharorit zakonisht janë gati për implantin 2 deri në 6 muaj pas mastektomisë.

Kirurgët po përdorin gjithnjë e më shumë materialin e quajtur matricë të lëkurës acellulare si një lloj mbeshtetese per zgjeruesit e indeve dhe implantet. Matrica e lëkurës acelulare është një lloj rrjetë që është bërë nga lëkura e dhuruar nga njeriu ose derri që është sterilizuar dhe përpunuar për të hequr të gjitha qelizat për të eleminuar rreziqet e refuzimit dhe infeksionit.

Nëse keni vendosur të keni rikonstruksion të gjirit, duhet te konsultoheni me mjekun tuaj per kushtet dhe për llojin e rindërtimit te gjirit që mund të jetë më i miri për ju. Disa nga faktorët që ju dhe mjekët tuaj do t'ju duhet të mendoni kur merrni parasysh mundësitë tuaja përfshijnë:

* Shëndeti juaj i përgjithshëm (përfshirë çështjet që mund të ndikojnë në shërimin tuaj, të tilla si pirja e duhanit ose kushte të caktuara shëndetësore)
* Madhësia dhe vendndodhja e kancerit të gjirit tuaj
* Madhësia e gjoksit tuaj
* Lloji i interventit të kancerit të gjirit (lumpektomia ose mastektomia)
* Nëse do të keni nevojë për trajtime përveç operacionit për kancerin tuaj
* Sasia e indeve në dispozicion (për shembull, gratë shumë të hollë mund të mos kenë mjaftueshëm ind dhjamor ne bark për të përdorur këtë zonë për rindërtimin e gjirit)
* Dëshira juaj për të përputhur pamjen e gjirit tjetër
* Mbulimi juaj i sigurimeve dhe kostot e ndërlidhura për gjoksin e pafekt
* Sa shpejt dëshironi të jeni në gjendje të rikuperoheni nga operacioni
* Gatishmëria juaj për të bërë më shumë se një operacion si pjesë e rindërtimit
* Si lloje të ndryshme të operacionit rindërtues mund të ndikojnë në pjesët e tjera të trupit tuaj
* Kirurgu juaj do të rishikojë historinë tuaj mjekësore dhe shëndetin e përgjithshëm, dhe do të shpjegojë cilat mundësi rindërtuese mund të jenë më të mira për ju bazuar në moshën tuaj, shëndetin, llojin e trupit, stilin e jetës, qëllimet dhe faktorët e tjerë.

hernie umbilikale

Kirurgjia për të rikonstruktuar gjirin mund të bëhet (ose fillohet) në kohën e mastektomisë (e cila quhet rindërtim i menjëhershëm) ose mund të bëhet pasi të jenë shëruar prerjet e mastektomisë dhe të ketë përfunduar terapia e kancerit të gjirit (që quhet rindërtim i vonuar) . Rindërtimi i vonuar mund të ndodhë muaj apo edhe vite pas mastektomisë.

Në një fazë të fundit të rindërtimit të gjirit, një thithkë dhe areola mund të rikrijohen në gjoksin e rikonstruktuar, nëse këto nuk do të ruheshin gjatë mastektomisë.