CARBOXYTERAPIA i referohet administrimit ne lekure dhe nenlekure te gazit të dioksidit te karbonit [CO2] për qëllime terapeutike. Terapia me dioksid karboni është aplikuar për trajtimin e strijave, celulitit dhe plagëve hypertrofike me rezultate mbresëlënëse. Studimet kanë treguar se karboksi terapia përmirëson elasticitetin e lëkurës, përmirëson qarkullimin, nxit riparimin e kolagjenit, përmirëson shfaqjen e linjave të imta dhe rrudhave dhe shkatërron depozitat e lokalizuara të dhjamit. Dioksidi i karbonit është përbërës natyror i qenies sonë. Ne marrim frymë në oksigjen, dhe nxjerrim dioksid karboni. Bimët marrin dioksidin e karbonit dhe na japin oksigjenin që na nevojitet. Nuk ka rreziqe të njohura të lidhura me karboksi terapine.

Dioksidi I karbonit, po quhet gazi I mrekullise. Në mbarë botën, Carboxytherapy po shnderrohet ne trajtimin kryesor për rigjenerimin e lekures. Kjo është një metodë klinike e sigurt, minimalisht invazive, për rinovimin, restaurimin dhe rigjenerimin e lëkurës dhe trajtimin e rrudhave, celulitit dhe strijave. Terapia përfshin injektimin e sasive të vogla të dioksidit të karbonit (CO2) nën lëkurë për të shkaterruar depozitat yndyrore dhe për të stimuluar prodhimin e kolagjenit. Trajtimi behet me disa seanca dhe nje seance zgjat 15-30 minuta. Me pak fjalë, Carboxytherapy është një procedurë e thjeshtë dhe e sigurt për nje lëkurë te bukur dhe më të re.Cfarë është karboksiterapia:
Carboxytherapy përdoret për të trajtuar celulitin, rrathët e errët nën sy dhe strijat. Personat që i nënshtrohen procedurës gjejnë përmirësim në:

• Qarkullim
• Elasticitetin e lëkurës
• Rrudhat dhe shenjat e mimikës
Ndihmon gjithashtu në riparimin e kolagjenit dhe shkatërrimin e depozitave yndyrore.

Për më tepër, mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrahtëve të zinj nën sy duke nxitur qarkullimin e gjakut nën qepallë. Disa mjekë e kanë përdorur gjithashtu terapinë me kaboksi për të trajtuar mosfunksionimin erektil, artritin akut, sindromën Raynaud dhe alopecinë të shkaktuar nga qarkullimi i dobët i gjakut.

Për reduktimin e dhjamit dhe celulitit, procedura shpesh preferohet mbi metodat më invazive dhe me rrezik të lartë, siç është liposuction.

Karboksiterapia mund të përdoret në fytyrë, qepalla, qafë, stomak, krahë, këmbë dhe vithe.

Si realizohet karboksi-terapia:

Specifikat e procedurës do të ndryshojnë bazuar në pjesën e trupit që do të trajtohet. Mekanika e procedurës, megjithatë, është kryesisht e njëjtë.

Një rezervuar gazi i dioksidit të karbonit është i lidhur me një rregullues të rrjedhës me tub plastik. Mjeku rregullon me kujdes se sa gaz derdhet nga rezervuari. Gazi lëshohet përmes rregullatorit të rrjedhës dhe në tub steril që ka një filtër në fund. Filtri mbledh çdo papastërti përpara se të arrijnë në trup. Gazi më pas kalon nëpër një gjilpërë shumë të vogël në anën e kundërt të filtrit. Mjeku injekton gazin poshtë lëkurës përmes gjilpërës.

Procedura është pothuajse plotësisht pa dhimbje. Mund të përdoret edhe kremi i mpirjes në vendin e injeksionit përpara se të futet gjilpëra. Megjithë mungesën e dhimbjes, disa njerëz raportojnë se ndjejnë një ndjesi të çuditshme pak më vonë.

Karboksiterapia është një procedurë ambulatore, dhe zakonisht duhet vetëm 30 minuta për të përfunduar.

Nuk ka përgatitje specifike para procedurës, megjithatë në raste të vecanta mund të ketë ndonjë përgatitje specifike, në varësi të pacientit dhe kushteve specifike të tij.


Si funksionon:

Qarkullimi i dobët i gjakut është pjesërisht përgjegjës për celulitin, strijat dhe rrathët e errëta nën sy. Qelizat në trup lëshojnë dioksid karboni si mbeturina. Qelizat e kuqe të gjakut marrin oksigjenin që thithet dhe e transportojnë atë në inde, pastaj marrin mbrapsht dioksidin e karbonit. Në fund, dioksidi i karbonit nxirret nga mushkëritë me anë të frymëmarrjes.
Mjeku mund të rrisë qarkullimin e gjakut në një zonë specifike duke injektuar dioksid karboni, duke bërë që qelizat e kuqe të gjakut të rrisin aktivitetin e tyre në atë zonë. Kur qelizat e gjakut arrijnë në vendndodhje, ato shkaktojnë rritjen e qarkullimit të gjakut. Kjo funksionon për të riparuar elasticitetin e lëkurës dhe, në rastin e rrathëve të zinj nën sy, të ndryshojë pigmentin duke I dhënë kësaj zone një shkëlqim të shëndetshëm.Strijat: Strijat në trup janë një këputje e kolagjenit dermal. Carboxytherapy krijon kolagjen të ri, i cili trash lëkurën dhe përmirëson pamjen e saj.

Celuliti: Gazi i dioksidit të karbonit gjithashtu mund të injektohet në qelizat dhjamore, gjë që bën që qelizat të shpërthejnë dhe të eliminohen nga trupi. Celuliti shkaktohet kur dhjami nën lëkurë përhapet në nivelin e lëkurës. Disa studime kanë zbuluar se carboxytherapy është edhe efektivisht i sigurt kur përdoret për të trajtuar celulitin.

Rrathët e zinj nën sy: rrathët e zinj të syve zakonisht shkaktohen nga qarkullimi i dobët, i cili krijon një pellg vaskular. Injektimi i gazit nën qepallë zvogëlon këtë pellg vaskular dhe e zëvendëson atë me një ton të skuqur, plot jetë.

Alopecia: Alopecia (humbja e flokëve) e shkaktuar nga qarkullimi i dobët mund të trajtohet edhe me karboksiterapi.