Blog

Myk ne lekure? Cfare duhet te bej?

Myk ne lekure? Cfare duhet te bej?

A mund të rritet myku në lëkurë?

Pse jo? Lëkura është e përbërë nga materiale të biodegradueshme, ashtu si materialet e tjera në të cilat rritet myku, të tilla si kolltukët, qilimët, guri etj.
Shkaqet e mykut në lëkurë:

1) Lagështia e tepërt ose proçedurat e papërshtatshme të tharjes.
2) Mënyra e ushqyerjes.
3) Reaksioni i lëkurës nga infeksioni ose nga burime të tjera jashtë.

Shenjat dhe simptomat

Substancat acide që çlirohen nga myku, zbardhin lëkurën në vendet ku ai është i vendosur. Kjo bën që lëkura në zonat me myk të ketë ngjyrë të ndryshme nga lëkura normale.

Njollat mund të jenë të bardha, rozë apo kafe dhe me ngjyrë ndryshe nga pjesa tjetër e lëkurës. Nuk ngjyrosen nga dielli si pjesa tjetër e lëkurës. Mund të shfaqen kudo në lëkurë, por më shpesh shihen në kraharor, shpinë, qafë dhe krahë.

Masat që duhen marrë nëse ke Tinea Versicolor

Tinea versicolor tenton të shfaqet herë pas here, pavarësisht mjekimit, ndaj dhe për të duhen marrë disa masa:
* Shmangni përdorimin e produkteve vajore për lëkurën.
* Mos qëndroni gjatë në diell. Mund ta përkeqësojë situatën.
* Nëse po ekspozoheni gjatë në diell, përdorni shampo antimykotike.
* Përdorni kremra mbrojtës ndaj diellit. Faktori duhet të jetë 30 minimumi.
* Mos vishni rroba të ngushta.
* Përdorni rroba pambuku me qëllim që të pakësoni djersitjen.