Trajtimi me Botox

Trajtimi me Botox
Toksina botulinum (BoNT) është një proteinë neurotoksike e prodhuar nga bakteri Clostridium botulinum dhe specie të ngjashme.
Botulinum toxin-A, shkurt Botoksi, është një substancë e përpunuar dhe e purifikuar, i cili prej kohësh ka gjetur aplikim në dermatologjinë estetike, sidomos për trajtimin e rrudhave.

Substanca injektohet drejtpërdrejt në muskulaturën hiper aktive me qëllim relaksimin e muskujve dhe tendosjen e lëkurës. Dinamizmi i muskulaturës së fytyrës lidhet drejtpërdrejt me rrudhat që shfaqen në të. Me kalimin e viteve, rrudhat fillojnë të jenë më të dukshme, edhe kur fytyra është në gjendje të relaksuar dhe, zgjidhja e duhur në të tilla raste është, aplikimi i Botox-it.


Cilat rrudha mund të trajtohen me botox?

Injektimi me botox është efektiv për trajtimin e:
• Rrudhave vertikale midis vetullave
• Rrudhave horizontale në pjesën e ballit
• Rrudhave anash syve
• Rrudhave “nasolabiale (në pjesën anësore të buzëve)

Si funksionojnë injeksionet për të relaksuar muskulaturën?

Toksina natyrale është një bllokues i impulseve nervore. Ajo lidhet në mbaresat nervore dhe parandalon clirimin e transmetuesve kimikë që aktivizojnë muskujt. Në këtë mënyrë proteina natyrale e purifikuar relakson muskujt që shkaktojnë rrudhat. Efekti zakonisht kërkon 1-2 javë që të jetë i plotë. Pas disa javëve ose muajve mbaresat nervore zhvillojnë lidhje të reja me muskujt dhe efekti i toksinës dobësohet. Injeksionet ripërsëriten rreth 2-3 herë në vit sipas udhëzimeve të mjekut.

Proçedura!
Botox-i injektohet në doza të vogla me ndihmën e një mini gjilpëre në zonat e targetuara. Proçedura në vetvete zgjat vetëm disa minuta dhe është e padhimbshme. Rezultati përfundimtar është i dukshëm pas 3-7 ditëve me efekt maksimal pas 15 ditëve, ndërkohë efekti zgjat 3-6 muaj.
Para trajtimit

Nuk duhet te aplikoni make-up përpara se të vini në klinikë; nëse ju keni aplikuar sigurisht që do të realizohet një pastrim i mirë i fytyrës. Për të minimizuar mundësinë e shfaqjes së hematomave në vëndin e injeksionit ju lutemi:
- Preferohet të mos përdorni aspirinë ose produkte që përmbajnë aspirinë 10 ditë përpara trajtimit.
- Evito përdorimin e alkolit 24 orë përpara trajtimit.
- Diskutoni me mjekun tuaj ndonjë predispozitë për hemoragji që mund të keni dhe mjekimet që ju merrni.


Megjithëse këto injeksione tolerohen shumë mirë nga shumica e pacientëve, ju mund të aplikoni një krem anestetik lokal në zonën që do të trajtoni disa minuta para trajtimit. Trajtimi konsiston në disa injeksione të vogla dhe diskomforti është minimal. Koha e nevojshme e këtij trajtimi është rreth 15 minuta. Shumica e pacientëve e krahasojnë ndjesinë e injeksioneve të ngjajshme me pickimin nga insektet. Vec ndjesisë së pickimit ju mund të ndjeni një diskomfort të lehtë.
Mund të vërehet një fryerje shumë e lehtë në vendin e injeksionit dhe ndjesia e djegies së lehtë. Zakonisht mund të riaplikoni make-up përpara se të largoheni nga klinika dhe të kryeni aktivitetet tuaja normale, por duhet të evitohen ushtrimet e rënda brënda 24 orëve të para menjeherë pas trajtimit. Rezultatet në disa raste mund të vërehen brënda orëvë të para të trajtimit por është e nevojshme 1-2 javë kohë për efekt maksimal të dukshëm.


Sa zgjat efekti i botoxit?
• Nje përfitim i trajtimit është se ai eshte i përkohshëm.
• Efekti zgjat mesatarisht 3-6 muaj pas trajtimit të parë.
• Për të mbajtur një rrezultat optimal, mund ta perserisni 2-3 herë në vit.
• Megjithëse është parë që pas trajtimit të parë, efekti i BOTOX në trajtimet e radhës zgjat edhe më shumë.
• Mos kini frike se pas mbarimit te efektit rrudhat tuaja do duken me keq, perkundrazi ato permiresohen me shume.
• Perdorimi i tyre mund të kryhet edhe në mosha të reja mbi 18 vjec.


Pas trajtimit nuk këshillohet të:
• Masazhoni zonat e trajtuara
• Bëni ushtrime fizike të sforcuara
• Shkoni në sauna deri në një ditë pas trajtimit