Neurokirurgjia ose Kirurgjia Neurologjike

PROCEDURA NEUROKIRURGJIKALE QE NE OFROJME ESHTE:PLDD (Percutaneous Laser Disc Decompression) ose e quajtur ndryshe Nukleusplatika – perfaqeson një metodë për lehtësimin e presionit mbi rrënjët nervore në shtyllën kurrizore, të tilla si herniet diskale e ne kete menyre qetesimin e dhimbjeve .

Në vend që të hiqet kirurgjikalisht burimi i kompresimit, PLDD funksionon duke përdorur energjinë e lazerit për ta shkatërruar atë. E thene ndryshe është një procedurë në të cilën disqet intervertebrale herniale trajtohen me zvogëlimin e presionit intradiskal përmes energjisë së lazerit. Kjo realizohet nga një gjilpërë e futur në pulposusin e bërthamës se diskut vertebral nën anestezi lokale dhe monitorim fluoroskopik.

Në mënyrë që të arrihet siguria dhe efikasiteti optimal ata besuan se gjilpëra duhet të ishte paralele me boshti i diskut, në mes të rrugës midis dy pllakave fundore dhe me pikën që kalon anulus fibrosus. Sidoqoftë, në disa pacientë, orientimi i tillë i gjilpërave shpesh është i vështirë për tu arritur me anë të qasjes rutinë dorsolaterale sepse kreshta iliake është shumë e lartë dhe / ose këndi sakroiliak është shumë i vogël. Prandaj, gjilpëra duhet të futet në disk me një qasje ekstratekal.

PLDD përdor energjinë e lazerit për të vaporizuar një vëllim të vogël të pulposusit të bërthamës, i cili zvogëlon presionin midis pulposusit të bërthamës dhe indit peridiskal. Kjo humbje e presionit shkakton tërheqjen e hernies larg rrënjës nervore, duke zvogëluar kështu shtypjen e saj .Cfare eshte ekzaktesisht PLDD?

Dekompresimi Perkutan i Diskut me Lazer është një mënyrë efikase, e sigurt dhe me kosto efektive për të trajtuar disqet intervertebrale të herniuara dhe disa gjendje të tjera patologjike mjekësore. PLLD do të thotë dekompresim perkutan i diskut me lazer. Quhet procedurë mjekësore perkutane, kur ne një pjesë e trupit ose organit arrihet te procedohet përmes lëkurës, me ndihmën e një gjilpëre të hollë dhe jo përmes një prerjeje të madhe të bërë një bisturi.Cilat janë simptomat e një hernie diskale?

Dhimbje në këmbë, krah, qafë dhe shpinë.

Nëse hernia diskale është në regjionin cervikal, dhimbja mund të iradohet në shpatull dhe krahë. Dhimbja eshte prezente edhe në duar dhe këmbë kur pacienti kollitet ose lëviz kolonen vertebrale në pozicione të caktuara. Nëse hiernimi eshte ne zonen lumbare te kordes spinale mund të shkaktojë dhimbje të forta në vithe dhe kofshë.

* Ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje
* Dobësi Muskulare te regjionit spinalCilat janë përfitimet e Discectomy Percutaneous Laser?

- Procedure ivazive ambulatore minimaliste
- Nuk ka nevojë për anestezi të përgjithshme
- Procedurë e shkurtër kirurgjikale
- Nuk ka perfshirje te prerjeve kirurgjikale me bisturi
- Periudhë më e shkurtër shërimi dhe rehabilitim më i shpejtë
- Shkalla e ulët e ndërlikimeve
- Shkalla e lartë e suksesit
- Përmirësim i menjëhershëm pas operacionitCilat jane pritshmerite gjatë procedurës?

Dekompresimi Perkutan me Lazer i Diskut kryhet nën anestezi lokale.
Hapat e PLDD Gjatë operacionit, një gjilpërë e zbrazët futet në diskun e hernies nën rrezet X.
Sapo gjilpëra të jetë në pozicionin e duhur, kirurgu fut një fibër lazer përmes saj, në qendër të bërthamës vertebrale ( nucleus pulposus ). Energjia e lazerit vaporizon përmbajtjen e bërthamës pulpose. Krijon një vakum të pjesshëm i cili heq hernien nga rrënja nervore. Si rezultat, ka një reduktim të menjëhershëm të kompresimit dhe dhimbjes. Në shumicën e rasteve operacioni PLDD zgjat më pak se një orë.Sa kohe kerkon rikuperimi?

Pas procedures pacientet mund te kthehen ne shtepi ne te njejten dite.
Nje regjim shtrati per 24 ore eshte ajo cfare rekomandohet. Shumica e pacienteve mund te kthehen ne pune qe pas nje jave. Ata te cilet puna e tyre konsiston ne perfshirje e aktivitetit fizik, duhet te mos shkojne ne pune per nje kohe pak me te gjate , rreth gjashte jave.