Blog

12 Simptomat qe keni mungese te hekurit ne organizem!

A jeni ju të rrezikuar?

Mungesa e hekurit është e zakonshme sidomos te fëmijët, femrat në moshën riprodhuese dhe tek individët që konsumojnë ushqime me përmbajtje të pakët hekuri.

Mungesa e hekurit shfaqet nëse:

* Hekuri nuk merret mjaftueshëm nga dieta ushqimore(vegjetarianët dhe veganët)
* Përthithje jo normale e hekurit nga trakti tretës (sëmundja e zorrës, celiakia etj)
* Humbja e gjakut si rezultat i periodave të shumta te femrat,hemorragji të traktit gastrointestinal(ulçera gastrite, variçe të ezofagut, gastrit atrofik, fizura, hemorroide, tumore etj), dhurim i shpeshtë gjaku, kirurgji, trauma etj.
* Rritje e kërkesës për hekur (rritja dhe zhvillimi te fëmijët dhe adoleshentët, shtatëzania, laktacioni, aktiviteti i shtuar fizik) etj.
* Përdorimi i barnave për sëmundje të tjera por që mund të shkaktojnë hemorragji si aspirina, sintrom, kortizonikët, anti-inflamatorët josteroide, hemodia


Pse është e rëndësishme të diagnostikojmë dhe të trajtojmë në kohë mungesën e hekurit në organizëm?

* Të zbulosh dhe të trajtosh mungesën e hekurit në organizëm do të thotë të lehtësosh dhe të zhdukësh shenjat dhe simptomat që vijnë nga mungesa e tij. Trajtimi i duhur bën që këta persona të ndihen më të shëndetshëm, më aktiv për të përballuar aktivitetet ditore.

12 simptomat qe keni mungese te hekurit ne organizem!

1.Lodhje ose dobësi
2.Zbehje ose zverdhje të lëkurës
3.Vështirësi në frymëmarrje
4.Marramendje
5.Dhimbje koke
6.Rrahje të shpejta zemre
7.Dhimbje kraharori
8.Duar dhe këmbë të ftohta
9.Thonj të brishtë (thyhen shpejt)
10.Rënie të flokëve
11.Ënjtje të gjuhës
12. Nevojë për të lëvizur këmbët kur jeni shtrirë