Blog

PASOJAT QË SHKAKTON OBEZITETI

PASOJAT QË SHKAKTON OBEZITETI

Obeziteti mund të ndodhë për një sërë arsyesh. Gjenetika luan një rol të rëndësishëm, mjedisi dhe stili jetesës. Nëse jeni obez, arsyet “pse” nuk janë aq të rëndësishme sa përqendrimi në atë që mund të bëhet për t’i ardhur në ndihmë vetes. Fatkeqësisht, pa marrë parasysh arsyen e shtimit të peshës, pasojat janë negative dhe ndikojnë në obezitet. Jetëgjatësia e shkurtër është e lidhur me obezitetin.


“Studimet kanë treguar se krahasuar me njerëzit me peshë normale, njerëzit që janë obezë kanë një rrezik 50% deri në 100% për të pasur numrin e vdekshmërisë më të lartë.”

Por cilat janë sëmundjet që kanë probabilitetin më të lartë për të prekur njerëzit obezë?


1- Diabeti i tipit 2


Kjo sëmundje u diagnostikua kryesisht tek të rriturit mbi moshën 40 vjeç, Por, prej shumë vitesh obeziteti është i lidhur fort gjithashtu me diabetin e tipit 2, pasi rreth 90% e personave të diagnostikuar janë mbipeshë ose obezë.


2- Problemet me nyjet


Fondacioni i Artritit thotë se më shumë se 1 në 3 njerëz me obezitet kanë artrit dhe kjo është veçanërisht e dëmshme pasi dikush me dhimbje kyçesh ka më pak gjasa të jetë në gjendje të ushtrohet. Çdo kilogramë peshë shtesë që mbahet, mund të ushtrojë presion shtesë prej 3-4 kilogramësh në gjunjë. Kjo mund të çojë në dhimbje të konsiderueshme dhe sfida të lëvizshmërisë.


3- Kanceri


Obeziteti është i lidhur me zhvillimin e disa llojeve të kancerit, duke përfshirë:
- Kancerin e gjirit
- Endometrialit
- Kolorektalit
- Veshkave
- Ezofagut
- Pankreasit
- Tiroides
- Fshikëzës së tëmthit.

Një studim i vitit 2007 vlerësoi se rreth 85,000 raste të reja të kancerit çdo vit i atribuohen obezitetit.


4- Çrregullime të tretjes


Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) është gjendja ku stomaku rrjedh prapa ezofagut. Kjo mund të irritojë ezofagun duke shkaktuar simptoma të tilla si urth. Përveçse refluksi është i pakëndshëm, ai mund të çojë në kushte mjekësore si Ezofag i Barrett, i cili rrit rrezikun e kancerit.


5- Vështirësitë në frymëmarrje


Kilogramët e tepërt pengojnë zgjerimin e plotë të kafazit të kraharorit, gjë që ju pengon të merrni frymë lehtësisht. Mushkëritë gjithashtu ruajnë yndyrën e tepërt, e cila zvogëlon shkëmbimin e oksigjenit në trup. Një studim i kohëve të fundit zbuloi se të rriturit obezë me astmë kanë pesë herë më shumë gjasa të shtrohen në spital sesa të rriturit jo-obezë me astmë.


6- Presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës


Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë dëmtim të arterieve dhe zemrës. Madje mund të dëmtojë trurin, duke çuar në probleme të tilla si demenca dhe goditja në tru. Yndyra e tepërt ushtron presion në zemër dhe mund të çojë në probleme kërcënuese për jetën, si bllokimi dhe pengimi. Federata Botërore e Zemrës thotë se nëse jeni obez, jeni në rrezik serioz për të pasur sëmundje të zemrës.


Pasoja të tjera shëndetësore si shkak i obezitetit lidhen me fertilitetin dhe shtatëzaninë, mos kontrollimin e urinës, diskriminimin, bullizimin dhe një vlerësim i gabuar për veten.