Blog

Nishanet vs. Qukat si te dallojme diferencen?

nishanet-qukat ne lekuree

Qukat,njolla te vogla kafe te pademshme shkaktohen nga mbiprodhimi i melanines, zakonisht per shkak te ekspozimit ndaj drites ultravjollce. Ju ndoshta vereni nje ose dy njolla te reja cdo vit, por si mund te dalloni nese ajo njolle e vogel kafe eshte me te vertete nje tjeter njolle e pademshme apo nje nishan i dyshimte? Vazhdoni te lexoni per te mesuar me shume se si te dalloni ndryshimin midis nje njolle dhe nje nishani.

Cilat jane karakteristikat e nishaneve dhe te qukave?

Qukat jane jashtezakonisht te zakonshme dhe shfaqen me shpesh ne vendet qe marrin me shume diell, si fytyra, duart dhe krahet. Keto njolla te sheshta, kafe jane lezione te pademshme qe mund te zbehen brenda dhe jashte me kalimin e kohes.

Nishanet jane lezione te lekures ngjyre kafe ose te zeze qe priren te shfaqen vetem ose ne grup. Ato shkaktohen nga rritja e tepert e qelizave te lekures ne nje vend dhe jo nga nje rritje e barabarte dhe e sheshte. Nishanet fillojne te zhvillohen ne femijeri, me tendence te shfaqen me shume me kalimin e moshes. Nishanet dihet se ndryshojne ne forme dhe strukture gjate gjithe jetes tuaj. Ndryshe nga njollat, ju duhet te monitoroni me shume kujdes ndryshimet e nje nishani per shenja kanceri.

Nga cfare duhet te beni kujdes tek nishanet?

Shumica e nishaneve nuk paraqesin asnje rrezik per kancer. Megjithate, nishanet problematike priren te shfaqen ndryshe nga nishanet e tjera ne trupin tuaj dhe pas moshes 25 vjec. Nese vini re nje nishan te ri ose ekzistues me ngjyre, teksture, madhesi apo forme te ndryshme nga nishanet e tjere ne trupin tuaj duhet te konsultoheni me dermatologun tuaj. Nje mjek duhet te kontrolloje gjithashtu cdo nishan qe ju kruhet ose eshte i dhimbshem.

Cilat jane llojet e ndryshme te nishaneve?

Nevi kongjenitale: jane nishane qe jane te pranishme ne lindje. Keto ndodhin ne rreth nje ne njeqind njerez. Keto nishane kane me shume gjasa te zhvillohen ne melanoma sesa nishanet qe shfaqen pas lindjes.

Nevi displastik: nevi displastik jane nishane qe jane pergjithesisht me te medhenj se mesatarja, me te medha se goma e nje lapsi dhe ne forme te crregullt. Ata priren te kene ngjyra te pabarabarta me qendra kafe te erret dhe skaje me te lehta dhe te pabarabarta. Njerezit qe kane 10 ose me shume nevi displastike kane nje shans me te larte per te zhvilluar melanoma.

Si mund te menaxhoj dhe te zvogeloj nishanet dhe njollat?


Edhe pse disa lindin me njolla dhe nishane, ju mund te menaxhoni dhe te reduktoni shfaqjen e tyre. Disa menyra per te menaxhuar dhe zhdukur nishanet dhe njollat jane:
- Mbrojtja nga dielli duke perdorur krem kunder diellit dhe veshje mbrojtese.
- Kontaktoni mjekun tuaj nese vereni ndonje ndryshim ose dhimbje ne nishanet tuaja
- Pyesni dermatologun tuaj per opsionet e trajtimit me lazer qe mund te funksionoje per ju
- Merrni ne konsiderate kremrat per zbehjen aktuale te njollave
- Shikoni opsionet e trajtimit te peeling kimik per te larguar lekuren e demtuar dhe per te rinovuar ate

Si mund ta di nese nje nishan eshte kanceroz?

Ekzaminoni lekuren tuaj dhe kushtojini vemendje zonave te lekures qe jane shpesh te ekspozuara ndaj diellit, duke perfshire krahet, fytyren ose gjoksin. Nese nje nishan shfaq ndonje nga shenjat e listuara, kontrollojeni menjehere me nje dermatolog:
Asimetria: njera gjysem e nishanit nuk perputhet me gjysmen tjeter.
Kufiri: kufiri ose skajet e nishanit jane te thyer, te parregullt ose te paqarte
Ngjyra: ngjyra e nishanit nuk eshte e njejte ose ka nuanca te nxira kafe, blu, te kuqe, te bardhe ose te zeze.
Diametri: diametri i nje nishani eshte me i madh se goma e nje lapsi.
Evolucioni: nishani po ndryshon ne forme, madhesi ose ngjyre.


Nese jeni te shqetesuar per nje nishan ose jeni kurioz per reduktimin e shfaqjes se lezioneve te lekures, kontaktoni kliniken Dermolife, per shendetin e lekures tuaj.