Blog

Disa mite ne lidhje me hemorroidet

mite ne lidhje me hemorroidet

Çfarë janë hemorroidet?

Hemorroidet janë vena të fryra dhe të inflamuara rreth anusit ose rektumit.

Dy llojet me te zakonshme te hemorroideve janë:

1. Hemorroidet e jashtme, të cilat formohen nën lëkurë rreth anusit.
2. Hemorroidet e brendshme, të cilat formohen në nivelin e anusit dhe në pjesën e poshtme të rektumit.


Nder faktoret shkaktare me te shpeshte te hemorroideve jane:

• Qendrimi ulur në tualet për periudha të gjata kohore
• Kapslleku kronik ose diarre per kohe te zgjatur
• Konsumimi i ushqimeve që janë të ulëta në fibra
• Mosha më e madhe se 50 vjeç
• Shtatzania
• Peshat e rënda


1. “Jam i vetmi me këtë problem te traktit tretës”: Më shumë se 75 për qind e njerëzve do të përjetojnë hemorroide të paktën një herë në jetën e tyre.


2. Vetëm të moshuarit preken prej hemorroideve: Ndërsa hemorroidet janë më të zakonshmet midis moshës 45 dhe 65 vjeç, nuk është e pazakontë t'i shihni ato edhe tek të rriturit më të rinj.


3. Ushqimet pikante shkaktojnë hemorroide: Nje studim vuri në dukje se simptomat nuk u përkeqësuan te njerëzit që konsumonin spec djegës apo ushqime pikante.


4. Ajo që konsumoni nuk ndikon tek hemorroidet:
Konstipacioni është një nga faktorët më të mëdhenj të rriskut për zhvillimin e hemorroideve, Konsumi i një diete të pasur me fibra dhe qëndrimi i hidratuar mirë mund të ndihmojë në ruajtjen e tranzitit të zorrëve.


5. Sipërfaqet e ftohta shkaktojnë hemorroide: Vetë qëndrimi në tualet për një kohë të gjatë mund të shkaktojë hemorroide


6. Ushtrimet duhet të shmangen nëse keni hemorroide Stërvitja e rregullt mund të ndihmojë në parandalimin e konstipacionit dhe shtimit të peshës dhe, nga ana tjetër, të minimizojë riskun e hemorroideve. 7. Hemorroidet rrisin rrezikun e kancerit: Nuk ka asnjë provë që hemorroidet rrisin rrezikun e kancerit. Nëse jeni mbi moshen 50 vjeç ose keni dikë në familjen tuaj me një histori të kancerit kolorektal, duhet të keni parasysh çdo ndryshim në simptomat e tretjes që shoqëron hemorroidet.