Kush është kantidat për kirurgjinë bariatrike?

Qendra Obezitetit Shqiperi


Pacientët që do ti nënshtohen kirurgjisë bariatrike duhet t’i kushtojnë vëmendje një sërë faktorësh.

Një nga kriteret më të rëndësishme është indeksi i masës trupre (BMI). BMI është një vlerë e llogaritur duke pjesëtuar peshën e trupit (kg) me katrorin e lartësisë në metra.

Obeziteti klasifikohet në 3 nëngrupe; 30-35, 35-40 dhe mbi 40.

Kirurgjia bariatrike duhet të kryhet nëse BMI është midis 35-40 në kushte të lidhura me obezitetin. Këto janë:

* Diabeti i tipit 2
* Hipertensioni
* Kolesteroli i lartë, trigliceridet e larta dhe nivelet e ulëta të kolesterolit HDL
* Sindroma e apnesë së gjumit
* Sëmundja e mëlcisë yndyrore (NASH)
* Astma
* Sëmundja e refluksit gastroezofageal
* Sëmundja e stazës venoze
* Pamjaftueshmëria e venave të thella
* Inkontenencë urinare
* Deformime të kyceve, si pasoje e peshës së madhe