Blog

Hernia Umbilikale dhe dieta ushqimore

hernia umbilikale dieta ushqimore

Një hernie umbilikale ndodh kur shtresat e murit të barkut nuk bashkohen plotësisht, dhe zorrët ose indet e tjera nga brenda zgavrën e barkut fryhen përmes njollës së dobët rreth butonit të barkut. Rreth 20 përqind e bebeve lindin me njëhernie umbilikale . Ekzistojnë disa lloje të zakonshme të hernies që ekzistojnë si inguinale , umbilikale dhe hiatale.

Ka disa arsye për shfaqjen e një hernie në trup. Shtytja kryesore bie nga zona e barkut e cila përballet me presionin që përfundimisht çon në hernie. Shumë gjëra të zakonshme janë të lidhura me hernien ku presioni në bark mund të çojë në një hernie. Disa nga këto gjëra të zakonshme janë

• Ngritja e objekteve të rënda
• Diarre ose konstipacion
• Kollitja ose teshtitja e vazhdueshme
Përveç arsyeve më sipër, obeziteti, dieta e varfër dhe pirja e duhanit, mund të dobësojnë muskujt dhe ta bëjnë trupin më të prekshëm ndaj hernies.

Pasi evidentohet një hernie, duhet treguar kujdes për dietën që ndiqet në mënyrë të tillë që barku ose zona e ijeve të mos preken. Ushqimi mund të bëjë të gjithë ndryshimin për pacientin. Dieta mund të luajë një rol të rëndësishëm në kontrollin e simptomave kryesore të hernies si refluksi dhe rritja e aciditetit që vuajnë zakonisht pacientët.

Pra, le të hedhim një vështrim në disa nga ushqimet që duhen shmangur nëse dikush është një pacient me hernie, në mënyrë që ai ose ajo të mos ketë më probleme me një hernie dhe së bashku me të, më poshtë jepen opsione ushqimore më të shëndetshme që duhen konsumuar. nga pacientët me hernie:

Ushqimi me yndyrë - Ushqimet e ngopura me yndyra si mishi i kuq, ushqimi i përpunuar, produktet e qumështit me yndyrë të lartë, vaji vegjetal i hidrogjenizuar duhet të shmangen rreptësisht, sepse këto ushqime çojnë në inflamacion dhe rritje të peshës që posedojnë rrezikun e rritjes së problemit. të hernies. Përkundrazi, këto ushqime të yndyrshme duhet të zëvendësohen nga opsione më të shëndetshme si arrat, farat, vaji i ullirit, vaji kanola, avokado dhe peshku i salmonit për të mbajtur zgjedhjet tuaja të dietës më të lehta dhe të shijshme në të njëjtën kohë. Marje të ulëta të fibrave - Fibra është një formë e patretshme e karbohidrateve që promovon një rritje te funksionit tretes dhe kardiovaskulare. Edhe pse një dietë e pasur me fibra duhet të merret për të parandaluar konstipacionin, ka disa opsione brenda kategorisë fibroze të ushqimeve që duhen shmangur si buka e bardhë, maida, orizi, makaronat. Opsionet alternative më të shëndetshme përfshijnë drithërat, patatet e ëmbla dhe bishtajoret që sigurojnë marrjen tuaj të fibrave së bashku me lëndët ushqyese. Ushqimi acidik – Sasia e acidit klorhidrik përcakton aciditetin e ushqimit. Megjithëse ushqimet acidike janë të padëmshme dhe shpesh ushqyese, ato shpesh mund të rrisin irritimin dhe të prekin pacientët me hernie. Duhet të shmangen ushqimet si lëngu i portokallit, pijet me kafeinë dhe kafeja .Opsionet alternative për këto janë domatet dhe produktet e domates, ananasi, qershitë, mollët e tortës, ushqimi i bërë me uthull si turshitë.

Ushqimet me permbajtje sheqeri - Kufizoni kaloritë tuaja kur bëhet fjalë për ushqimet me sheqer dhe pijet me sheqer, pasi kjo çon në marrjen më pak të lëndëve ushqyese dhe shtim në peshë. Opsionet ushqimore të tilla si pije joalkoolike, karamele, ëmbëlsira, pasta, biskota duhet të shmangen nga pacientët me hernie. Frutat janë një zëvendësues i mirë për ushqimet me sheqer, sepse permbajne shumë lëndë ushqyese Prandaj, këto janë disa nga mënyrat kryesore për të eleminuar ushqimet e pashëndetshëm dhe për t'i zëvendësuar ato me alternativa më të shëndetshme qe permbajne lëndë ushqyese. Pacientët me hernie duhet të jenë të kujdesshëm se çfarë lloj ushqimi po konsumojnë pasi gjithçka që hanë do të ndikojë më vonë në zonën e stomakut, barkut dhe ijeve.