Blog

Guida: Para dhe pas vendosjes së balonit gastrik.

Para dhe pas vendosjes së balonit gastrik

Baloni gastrik, procedura më efikase dhe efektive përsa i përket humbjes së kilogramëve të tepërt është në qendrën e diskutimeve të shumë grupeve shoqërore, të rrjeteve sociale televizionit etj, si e tillë interesi për të rritet cdo ditë dhe për të gjithë personat e interesuar ne ju udhëzojmë me një guidë para dhe pas procedurë së balonit!

1- Pergatitja per vendosjen e balonit gastrik.

Baloni gastrik është një zgjidhje e përkohshme. Do të duhet të bëni disa ndryshime në stilin e jetës për të ruajtur humbjen tuaj në peshë pasi të hiqet. Stafi mjekësor do t'ju këshillojë me ndihmën e dietës dhe ushtrimit pas procedurës.
Sidoqoftë, është një ide e mirë të filloni të përgatisni veten herët për rezultate më të mira. Ju duhet të bëni një përpjekje për të përzgjedhur llojin e ushqimit që do të konsumoni pasi përsa i përket sasisë është baloni që kujdeset për këtë gjë.

2- Përpara procedurës së balonit gastrik.

Do të filloni të përgatiteni fizikisht për procedurën një ditë para vendosjes. Dymbëdhjetë orë para procedurës, do t’iu duhet të shmangni konsumimin e ushqimeve të thata, është rregull që pacienti duhet të konsumojë ushqime të lëngshme dhe sigurisht që të paktën 6-8 orë para procedurës pacientit i duhet të mos konsumojë asgjë.
Ky është një hap i rëndësishëm pasi nje tullumbace do të fryhet në stomakun tuaj. Pas vendosjes është e zakonshme dhe normale të përjetoni nauza ose dhimbje të lehta të stomakut pasi në të është futur një trup i ri i cili kërkon kohën e tij (relativisht të shkurtër) për t’u përshtatur.

3- Rikuperimi pas procedurës.

Sic e theksuam edhe më lart, do të përjetoni disa simptoma të zakonshme pas procedurës. Kjo ndjesi mund të zgjasë për disa ditë. Simptomat e zakonshme qe shkakton procedura janë të ndryshme nga dhimbjet akute, kështuqë për cdo shqetësim ju duhet të njoftoni dokorin që ju ndjek.
Ndërkohë që oreksi juaj përshtatet me gjendjen e re, mund të mos ndjeheni të uritur për disa ditë. Nauza mund të jetë e pranishme gjatë kësaj periudhe kohe. Ushqimi mund t'ju shkaktojë edhe të vjella, edhe pse të pakëndshme, këto simptoma janë normale dhe me kalimin e ditëve do të veniten. Do të jeni në një dietë të kufizuar ditët e para të procedurës. Kjo do të thotë që nuk do të konsumoni ushqime të forta, si dhe disa lëngje që ju shkaktojnë të përziera, për të paktën tre ditë.
Pas kësaj kohe, ju mund të bëni një tranzicion të ngadaltë në ushqime të ngurta. Shpejtësia e këtij procesi do të varet nga mënyra se si trupi juaj përshtatet me tullumbacen e stomakut.

4-Jeta me një balon gastrik ne stomak.

Ndërsa ditët kalojnë, shqetësimet tuaja do të vijnë duke u zvogëlohuar derisa të mos e ndjeni më që keni një top në stomak. Do të duhet një kohë e shkurtër për tu përshtatur me balonin. Gjatë kësaj kohe, ju gjithashtu duhet të punoni me dietën tuaj të re dhe regjimin e ushtrimeve. Kur i referohemi dietës nuk nënkuptohet një dietë e mirëfilltë dhe strikte, por të kujdeseni mbi të gjitha për llojin e ushqimit. Stafi mjekësor që ju ndjek do të vlerësojnë aktivitetin tuaj të përditshëm dhe do t'ju ndihmojnë për të bërë zgjedhje të shëndetshme të jetesës.
Sa më shumë kalon koha, aq më shumë do të vazhdoni të konsumoni më pak ushqim, duke çuar në rezultate më të mëdha për humbjen e peshës.

5- Rezultatet e balonit gastrik.

Një pacient mund të humbasë mesatarisht 20-30 kilogramë në fund të procesit, pra pas 6-12 muajsh. Për të minimizuar shanset e rritjes së peshës, është e rëndësishme të ruani të njëjtën dietë dhe stërvitje rutinore pas heqjes. Megjithatë pas periudhës së mbajtjes së balonit në stomak pacientët dëshmojnë se nuk mund të konsumojnë ushqim në sasi të mëdha si më parë, pasi stomaku tkurret dhe nuk pranon teprica. Me një dietë të shëndetshme ushqimore dhe aktivitet fizik të moderuar do të shijoni përfitime shëndetësore përvec humbjes së peshës siç janë ulja e presionit të gjakut, kolesterolit, mbajtja nën kontroll e diabetit, problemeve me kockat etj.