Blog

Botoksi, jo vetëm shtrin rrudhat por është miku i humorit të mirë

Botoksi, jo vetëm shtrin rrudhat por është miku i humorit të mirë

Bllokon muskujt përgjegjës të shprehjes së fytyrës, ato negativet duke përmirësuar kështu cilësinë e humorit.

›Ja çfarë spjegojnë ekspertët:
Ka nga ata si Nicole Kidman që deklarojnë që e përdorin dhe në fakt duken shumë mirë. Por ka edhe aktore si Naomi Watts të cilat pohojnë se i duan rrudhat e fytyrës për momentin. Botoksi sot edhe pse i paragjykuar, është shumë i përdorur nga të famshëm apo jo. Mjekët të cilët e përdorin prej vitesh e ndjejnë të nevojshme që të sqarojnë disa dilema mbi botoksin.

Botoksi është një nga ata trajtime estetike të cilat ndikojnë mbi humorin e pacientit. Duke përmirësuar pamjen, rritet autostima, madje është eksperimentuar me sukses edhe në individë me simptoma depresioni dhe ka dhënë rezultate shumë të mira duke përmirësuar gjendjen e tyre emocionale. Kjo teori bazohet në teorinë e feedback faciale, sipas së cilës lëvizjet e muskujve të mimikës mund të influencojnë në gjendjen shpirtërore, në humorn dhe shkallën e depresionit.
Një shembull? Një person i cili simulon lëvizjet e buzëqeshjes, kënaqet më shumë me filmat me kartona në krahasim me dikë që nuk qesh. Në të njëjtën mënyrë, duke mbledhur muskujt e ballit teksa sheh imazhe që nuk i pëlqejnë, do t’i perceptojë akoma më negativisht të njëjtat imazhe.
Po si hyn në lojë botoksi? Botoksi paralizon muskujt e mimikës negative si ato të ballit duke e detyruar fytyrën që të ketë një mimikë më të qetë dhe të shtrirë. Me fjalë të tjera duke penguar muskujt e ballit që të rrudhen, botoksi përmirëson perceptimin emocional, duke zvogluar sensacionet negative dhe duke iu ofruar të tjerëve imazhet pozitive dhe të mira të vetes sonë.
Nëse iu duket si fantashkencë, mund t’ju themi se shumë studime e demonstrojnë dhe e mbështesin këtë teori. Disa dermatologë në Amerikë kanë arritur të përmirësojnë depresionin e pacientëve të tyre, më mirë se psikologët, kur i kanë trajtuar me botoks.